Vendosni fjalën kyçe....

Republikanët nxjerrin raportin: Puna e Hunter Biden-it në Ukrainë ishte problematike


Sipas një raporti të senatorëve republikanë, puna fitimprurëse e Hunter Biden në një firmë energjetike ukrainase ndërkohë që babai i tij ishte nënkryetar ishte “problematike“.

Por nuk gjeti prova se politika e jashtme e SHBA-ve u ndikua nga kjo, shkruan BBC.

Prania e Hunter Biden në bordin e kompanisë Burisma çoi në një gjyq për fajësimin e presidentit Donald Trump në fillim të këtij viti.

Trump u akuzua nga demokratët për presion ndaj Ukrainës për të hetuar atë që dy Biden-ët po bënin në Ukrainë, duke përdorur ndihmën ushtarake si një mjet negocimi.

Ai u fajësua nga Shtëpia Demokratike por u pastrua nga Senati Republikan.

Raporti me 87 faqe e quante rolin e Hunter Biden në një kompani të dyshuar për korrupsion “të vështirë” dhe “problematik“, në një kohë kur SHBA-të po përpiqeshin të ndihmonin në pastrimin e korrupsionit në Ukrainë.

Sidoqoftë, raporti gjeti pak informacione shtesë që nuk ishte zbuluar tashmë publikisht në raportet e lajmeve dhe dëshmitë në komitetin e fajësimit.

Trump ka pretenduar se Biden ka ndërhyrë në Ukrainë, për të ndihmuar interesat e biznesit të djalit të tij, por ligjvënësit nuk gjetën prova për këtë.

Çfarë zbuloi raporti?

Raporti i Komitetit të Sigurisë Kombëtare të Senatit zbuloi se dy anëtarë të administratës Obama ishin ankuar në vitin 2015 në Shtëpinë e Bardhë për rolin e ri fitimprurës të Hunter Biden në bordin e Burisma.

“Pozicioni i Hunter Biden në bordin e Burisma hodhi një hije mbi punën e atyre që përparojnë reformat antikorrupsion në Ukrainë”- thotë raporti.

Por raporti nuk arriti të gjente prova se politika e administratës Obama ishte ndikuar nga puna e Bidenit më të ri, në vend të kësaj përmend shqetësime nga zyrtarët që e quajtën punën e tij “të vështirë për të gjithë zyrtarët e SHBA-ve që shtyn një axhendë anti-korrupsion në Ukrainë”.

“Pozicioni i Hunter Biden në bordin e Burisma ishte problematik dhe ndërhyri në ekzekutimin efikas të politikës në lidhje me Ukrainën”– thotë raporti, duke shtuar se të afërmit e Biden “arkëtuan para nën nën-presidencën e Joe Biden”.

Por vazhdon: “Shkalla në të cilën roli i Hunter Biden në bordin e Burisma ndikoi në politikën e SHBA-ve ndaj Ukrainës nuk është e qartë”.