Vendosni fjalën kyçe....

Editorial

Magjepsja e re Nadin-Plasari

Nga Agron Gjekmarkaj Luçia Nadin e Aurel Plasari kanë krijuar një ngjarje kulturore e cila të fut në shtjella krenarie e kurioziteti të pamatë. “Barleti i hershem” një  liber i ri, zbulim i pakontestueshem, një magjepsje e re për botën arberore, për shqiptaret paraosmanë e në perballje me ta. Aty…

Proçka “Ballkanike” e Z. Zeune

Nga Aurel Plasari Johann August Zeune (1778-1853) ishte një gjeograf i njohur gjerman i periudhës së pozitivizmit, por i shkaktoi – ndoshta pa dashje – një dëm kulturor dhe madje sot politik rajonit të Europës juglindore në të cilin ne jetojmë.  ‘Gadishull Ilirik’: ky ishte emërtimin i lashtë që kishte…

Butrinti në Gjykatën Kushtetuese

Nga Agron Alibali Përbën pa dyshim ngjarje madhore në të drejtën kushtetuese vendase njoftimi i Gjykatës Kushtetuese për pranueshmërinë dhe kalimin në seancë plenare publike të Kërkesës së deputetes së Sarandës Ina Zhupa dhe 35 deputetëve të tjerë të opozitës për shfuqizimin e Ligjit problematik 50/2022. Siç dihet, ky ligj,…

Sa para duhen për të qenë i lumtur?

Nga Irena Beqiraj Ekonomistët ndër vite kanë ofruar përgjigje të ndryshme . Në esenë e tij të famshme “Mundësitë ekonomike për nipërit tanë”, John Maynard Keynes argumentoi se, nëse të ardhurat rriteshin tetëfish krahasuar me nivelet e viteve 1938, “problemet ekonomike mund të zgjidheshin ose të paktën do të ishin…

Kongresi i Alfabetit / Minus injorancën

Nga Aurel Plasari Portale dhe individë vijojnë të ripërtypin gjithë siguri “njësimin” e alfabetit të gjuhës shqipe në Kongresin e Manastirit, një “alfabet të vetëm” të Kongresit të Manastirit etj. Faktet historike flasin ndryshe. Komisioni prej 11 anëtarësh, që përbëhej nga përfaqësues të tri alfabeteve kryesore në përdorim në atë…