Vendosni fjalën kyçe....

Ukraina shpreson të marrë brenda një muaji statusin e vendit kandidat në BE


Ukraina ka plotësuar pjesën e parë të pyetësorit të anëtarësimit në BE, po përgatit përgjigjet për pjesën e dytë të pyetësorit në lidhje me acquis communautaire (normat ligjore të BE-së) dhe shpreson të marrë statusin e vendit kandidat që në fillim të muajit të ardhshëm.

Të paktën kështu tha anëtarja e parlamentit ukrainas, Aliona Shkrum, gjatë vizitës së saj në Bruksel pas një takimi me eurodeputetët.

“Çështja e parë që diskutuam ishte pranimi në Bashkimin Evropian. Gjithçka nuk është aq e lehtë sa do të donim të ishte, por ne duhet të marrim statusin e një vendi kandidat në muajin e ardhshëm. Unë mendoj se nuk është vetëm një simbol për Ukrainën, ne e meritojmë dhe jemi të gatshëm ta bëjmë ekonomikisht.”- tha politikanja ukrainase sipas portalit Ukrinform.

Ajo vuri në dukje se Ukraina ka bërë shumë punë dhe ka plotësuar tashmë pjesën e parë të pyetësorit të Komisionit Evropian mbi gatishmërinë e vendit për t’u anëtarësuar në BE dhe aktualisht është duke punuar në pjesën e dytë të pyetësorit në lidhje me përputhshmërinë e vendit me ligjet e BE-së, të ashtuquajturat acquis communautaire.

“Mendoj se pyetësori i dytë nuk është dashur fare. Ne respektojmë procedurën për marrjen e statusit të kandidatit për anëtarësim. Por mendoj se nga pyetësori i parë ishte e qartë se ne jemi gati për këtë. Nëse ka një Pyetësori i dytë, mirë, ne do ta plotësojmë shpejt edhe të dytin. Kjo nuk është një pyetje për Ukrainën, kjo është një pyetje për partnerët tanë evropianë.”- tha Shkrum.

Ajo shprehu besimin se Ukraina duhet të bëhet anëtare e BE-së brenda një viti dhe në procesin e anëtarësimit të saj nuk duhet të “lidhet” artificialisht me vendet e tjera.