Vendosni fjalën kyçe....

Departamenti Amerikan i Drejtësisë dhe 11 shtete padisin Google për sjelle anti-trust


Google është goditur nga një proces gjyqësor i cili pretendon se gjiganti i internetit ishte përfshirë në sjellje që shkel konkurrencën (anti-trust), duke i dhënë motorit  të kërkimit një avantazh të padrejtë ndaj shërbimeve rivale.

Qeveria amerikane ka akuzuar Google, një njësi e kompanisë ombrellë të gjigandit të teknologjisë Alphabet Inc., për pagimin e “miliarda” çdo vit shpërndarësve, duke përfshirë kompanitë e telefonave celularë dhe zhvilluesit e shfletuesve të internetit, për të siguruar statusin e parazgjedhur për motorin e saj të kërkimit.

Për vite, Google ka hyrë në marrëveshje përjashtuese, duke përfshirë rregullimet e lidhjes, dhe është angazhuar në sjellje antikonkurrencë për të bllokuar kanalet e shpërndarjes dhe për të bllokuar rivalët”.

Padia do të synojë posaçërisht marrëdhëniet e biznesit të kompanisë me prodhuesit e pajisjeve që përdorin sistemin operativ Android, në të cilin motori i kërkimit i Google vjen i ngarkuar paraprakisht.

Njëmbëdhjetë shtete u bashkuan me padinë federale kundër gjigandit të Luginës së Silikonit, sipas regjistrimeve në gjykatë.

Senatori Republikan Josh Hawley tha në një deklaratë se procesi gjyqësor federal ishte “çështja më e rëndësishme e antitrustit në një brez”.

Më parë në tetor, një nënkomitet i Dhomës së Drejtësisë të Dhomës përfundoi pas një hetimi që Google kishte pushtet monopoli me motorin e tij të kërkimit. Hetimi nga organi me shumicë demokrate vuri në dukje se Google ka qenë në gjendje të ruajë pozicionin e saj dominues përmes blerjeve, me kompaninë që bleu rreth 260 kompani në 20 vjet. Kompania u hetua së bashku me Apple, Amazon dhe Facebook – dhe për të gjithë ata, hetimi gjeti prova të fuqisë monopole.

Në përgjigjen e saj, Google e quajti procesin gjyqësor “me të meta të thella”.

Kjo nuk është hera e parë që Google akuzohet se ka një avantazh të padrejtë ndaj rivalëve të saj. Bashkimi Evropian goditi kompaninë me një gjobë prej 1.7 miliardë dollarësh vitin e kaluar për parandalimin e faqeve të internetit që të përdorin konkurrentët e Google për të gjetur reklamuesit.