Vendosni fjalën kyçe....

Bayer dhe Schmidt: Prokuroria Speciale nuk është forcë e huaj, nuk gjykon UÇK-në, po bëhet propagandë në Kosovë


Raportuesit për Ballkanin Perëndimor në Komitetin e Jashtëm të Bundestagut nga CDU/CSU-ja Peter Beyer dhe Christian Schmidt ka dalë me një deklaratë publike mbi ngritjen e akuzave ndaj Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi dhe kreut të PDK-së Kadri Veseli.

Nëpërmjet deklaratës ata thonë se zhvillimet në Kosovë po ndiqen nga afër në Gjermani, ndërsa theksojnë se Dhomat Speciale janë institucione përbërëse të sistemit gjyqësor të Kosovës dhe nuk janë organ juridik i huaj që gjykon qytetarët e Kosovës.

Zhvillimet e fundit në Republikën e Kosovës me aktakuzën e dërguar Presidentit Thaçi po ndiqen nga afër në Gjermani dhe në bashkësinë ndërkombëtare.

Për ne është me rëndësi të madhe të theksohet se Dhomat e Speciale janë pjesë përbërëse e gjyqësorit të vetë Kosovës. Ato janë krijuar nga vetë Kosova. Kjo gjykatë nuk është një organ juridik i huaj që gjykon mbi qytetarët e Kosovës”-thuhet në deklaratë.

Më tej ata sqarojnë se gjykimi për krime lufte ka të bëjë me individë të caktuar dhe nuk kërkon të hedhë baltë mbi luftën e zhvilluar për liri nga UÇK-ja.

Bayer dhe Schmidt nënvizojnë se zërat që thonë se Prokuroria Speciale është një forcë e huaj dhe po shkon pas UÇK-së e bëjnë për propagandën e tyre të rremë.

Si pjesë integrale e sistemit të vet juridik të Kosovës, ajo shkon pas krimeve të luftës dhe krimeve kundër njerëzimit të kryera nga individë gjatë luftës. Nuk është vetë lufta e pavarësisë e realizuar nga KLA / UÇK që është në bankën e të akuzuarve. Kjo duhet të jetë shumë e qartë për të gjithë që të kuptojnë saktë dhe qartë. Ne e dimë që forca të caktuara në Kosovë përpiqen të përhapin propagandën e tyre të rreme në një mënyrë që bashkësia ndërkombëtare në përgjithësi dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar në veçanti janë një forcë e huaj që shkon pas KLA-së / UCK-së në tërësi. Kjo nuk është e vërtetë dhe asgjë tjetër përveç dezinformimit të qëllimshëm. Kjo gjithashtu nuk pasqyron angazhimin e gjatë të Gjermanisë dhe bashkësisë ndërkombëtare për të ndihmuar në zhvillimin e një shteti të pavarur dhe demokratik kosovar”.

Gjithashtu anëtarët e Bundestagut nxisin institucionet e Kosovës që të vazhdojnë të mbrojnë Dhomën Speciale pasi është në interesin e tyre për reputacionin ndërkombëtar.

Bayer dhe Schmidt flasin gjithashtu se brenda parlamentit të Kosovës ka përpjekje për të shfuqizuar bazën ligjore të Prokurorisë Speciale.

Është në interesin më të madh të reputacionit ndërkombëtar të Kosovës që roli i domosdoshëm i Dhomave të Specializuara si gjykatë e pavarur të kuptohet, pranohet dhe mbështetet plotësisht nga të gjitha forcat politike dhe civile në Kosovë. Parlamenti nuk duhet të heqë dorë nga përpjekjet tashmë të vazhdueshme për të shfuqizuar bazën ligjore të Dhomave të Specialistëve.

Rehabilitimi i së kaluarës së një kombi, veçanërisht të krimeve të mundshme të luftës dhe krimeve kundër njerëzimit, është çelësi absolut për pajtimin, pavarësisht se kush i ka kryer ato. E vërteta dhe vërtetësia janë të dëshiruara për njerëzit e Kosovës. Ata e presin këtë nga liderët e tyre politikë. Ashtu si Gjermania dhe Bashkimi Evropian

Beyer dhe Schmidt janë të dy Anëtarë të Bundestag-ut gjerman dhe raportues për vendet e Ballkanit Perëndimor në Komitetin për Punë të Jashtme. Beyer është anëtar i Unionit Kristian Demokrat (CDU) dhe Schmidt është anëtar i Unionit të Kristian Social (CSU).