Vendosni fjalën kyçe....

Biden përballet me vlerësime të gjera negative në fillim të fushatës për rizgjedhje – Washington Post


Ndërsa po fillon fushatën e tij për rizgjedhje, presidenti amerikan Biden përballet me sfida thelbësore dhe të shumta, sipas një sondazhi të Washington Post-ABC News.

Vlerësimet e tij të përgjithshme të miratimit kanë rënë në një nivel të ri të ulët, më shumë amerikanë që nuk dyshojnë në mprehtësinë e tij mendore dhe mbështetja e tij kundër sfiduesve kryesorë republikanë është shumë më e lëkundshme se në këtë pikë katër vjet më parë.

Ish-presidenti Donald Trump kryeson një fushë ende në formim e sipër të kandidatëve për nominimin republikan, duke marrë rreth dy herë më shumë mbështetje se guvernatori i Floridës, Ron DeSantis.

Por Trump ka mbi shpinë ‘bagazhin’ e tij, me një shumicë që thotë se ai duhet të përballet me akuza penale në rastet që përfshijnë përpjekjet për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve të vitit 2020, ngjarjet që çuan në sulmin e 6 janarit 2021 në Kapitolin e SHBA nga një turmë pro-Trump dhe trajtimin e tij të dokumenteve të klasifikuara.

Biden njoftoi fushatën e tij të rizgjedhjes dy javë më parë me një video që theksonte sulmin në Kapitol dhe ai u përqëndrua në përpjekjet republikane për të kufizuar më tej qasjen e abortit, për të kufizuar të drejtat LGBTQ, për të ndaluar librat dhe për të ndryshuar kurrikulat e historisë shkollore.

Theksi i Bidenit në atë që fushata e tij e quan një axhendë lirie ishte një tregues i hershëm i vendosmërisë së tij për të zhvendosur fokusin e votuesve nga rezervat e tyre ndaj tij dhe në vend të kësaj t’i bëjë zgjedhjet e përgjithshme të 2024-ës një zgjedhje dhe jo një referendum.

Edhe në mesin e kolegëve demokratë, shumica thonë se preferojnë që partia e tyre të emërojë ‘dikë tjetër përveç Biden’, një pikëpamje që ka qenë e qëndrueshme në sondazhet që përpara zgjedhjeve afatmesme, në të cilat demokratët u paraqitën shumë më mirë sesa pritej.

Vlerësimi i përgjithshëm i miratimit të punës së Biden qëndron në 36 për qind, nga 42 për qind në shkurt dhe pothuajse i njëjtë me nivelin më të ulët të mëparshëm prej 37 për qind në një sondazh Post-ABC të kryer në fillim të vitit 2022. Mosmiratimi i tij qëndron në 56 për qind, duke përfshirë 47 për qind që nuk e miratojnë ‘fuqishëm’.

Vlerësimi i miratimit të Biden është ende i ukët në mesin e një morie grupesh që e mbështetën atë me diferenca të mëdha në vitin 2020.

Ai qëndron në 26 për qind të miratimit midis amerikanëve nën moshën 30 vjeç, 42 për qind në mesin e të rriturve jo të bardhë, 41 për qind në mesin e banorëve urbanë dhe 46 për qind të atyre me asnjë përkatësi fetare.

Midis të pavarurve që votuan për Biden në vitin 2020, 57 për qind e miratojnë ndërsa 30 për qind nuk e miratojnë. Mes të pavarurve që votuan për Trump, 96 për qind nuk e miratojnë.

Megjithatë, vlerësimet e përgjithshme të miratimit të Biden janë vetëm pjesë e një vlerësimi më të gjerë dhe kryesisht negativ të tij si kandidat për rizgjedhje.

Biden ka drejtuar një ekonomi që ka përfshirë rritje të fortë të vendeve të punës dhe papunësi të ulët, por edhe inflacion të lartë. Ndërsa inflacioni ka rënë në muajt e fundit, amerikanët përtej linjave partiake vazhdojnë të shprehin shqetësimin për çmimet dhe të vlerësojnë ekonominë negativisht në përgjithësi. Tregjet mbeten të plogësht përballë shqetësimeve se përpjekjet e Rezervës Federale për të frenuar inflacionin do shkaktojnë një recesion ose dështime të tjera bankare.

Biden trashëgoi nga Trump një ekonomi të dëmtuar rëndë nga pandemia e koronavirusit, por publiku e sheh ish-presidentin si një kujdestar më të mirë ekonomik sesa presidenti Biden. Në sondazh, me rezultatin 54 për qind e 36 për qind, amerikanët thonë se Trump ka bërë një punë më të mirë në trajtimin e ekonomisë kur ishte president sesa Biden gjatë presidencës së tij deri më tani.

Biden do të ishte 82 vjeç në fillim të mandatit të dytë dhe 86 në fund të tij. Republikanët e kanë bërë të qartë se do ngrenë pyetje në lidhje me kapacitetet e tij – Trump dhe të tjerët e bëjnë këtë rregullisht – dhe vetë presidenti ka thënë se votuesit kanë çdo të drejtë të marrin në konsideratë moshën e tij ndërsa mendojnë për zgjedhjen e tyre në 2024.

Dyshimet se sa mirë do të paraqitej Biden janë rritur që kur ai kandidoi në vitin 2020. Sot, 63 përqind thonë se ai nuk ka mprehtësinë mendore për të shërbyer efektivisht si president, nga 43 përqind në 2020 dhe 54 përqind një vit më parë. Një 62 për qind e ngjashme thonë se Biden nuk është në shëndet të mirë fizik për të qenë efektiv.

Trump, kandidati kryesor për nominimin e GOP, nuk është gjithashtu i ri. Ai do ishte 78 vjeç në janar 2025 në kohën e përurimit të ardhshëm. Por, ndryshe nga Biden, shumica e amerikanëve (54 përqind) thonë se ai është mjaft i mprehtë mendërisht për të shërbyer si president dhe 64 përqind thonë se ai është fizikisht i aftë për të shërbyer.

As Biden dhe as Trump nuk shihen pozitivisht për çështjet e ndershmërisë dhe besueshmërisë, por Trump, i cili ka preteneduar se zgjedhjet e vitit 2020 ishin të mbushura me mashtrime dhe për këtë arsye të vjedhura, shihet më negativisht.

Sot, 33 për qind thonë se Trump është i ndershëm dhe i besueshëm, ndërsa 63 për qind thonë se nuk është. Në krahasim, 41 përqind thonë se Biden është i ndershëm dhe i besueshëm, ndërsa 54 përqind thonë se nuk është.

Shifrat e Trumpit për ndershmërinë dhe besueshmërinë kanë ndryshuar vetëm paksa që kur ai u bë kandidat për herë të parë në vitin 2015. Ai kurrë nuk ka arritur as 40 për qind pozitiv në sondazhet Washington Post-ABC për këtë pyetje. Biden, ndërkohë, ka parë përkeqësimin e perceptimeve për ndershmërinë e tij. Tre vjet më parë, 48 për qind thanë se ai ishte i ndershëm krahasuar me 45 për qind që thanë se nuk ishte.

Një tjetër shenjë paralajmëruese për Biden dhe ekipin e tij vjen në testet hipotetike të fletëvotimeve. Gjatë gjithë fushatës së vitit 2020, Biden në përgjithësi udhëhoqi ndaj Trump-it në sondazhet parazgjedhore kokë më kokë – dhe në nëntor 2020, ai fitoi 51 për qind të votave popullore ndaj 47 për qind të Trump. Sot, Biden kandidon pas ish-presidentit për çështjen se kë preferojnë votuesit për vitin 2024.

Kur u pyetën se kë do mbështesnin në vitin 2024, 44 për qind e të rriturve në moshën për të votuar thonë se do votonin ‘padyshim’ ose ‘ndoshta’ për Trump, ndërsa 38 për qind do votonin patjetër ose ndoshta për Biden. 18 përqind e mbetur ose janë të pavendosur ose kanë dhënë një përgjigje tjetër.

Nëse DeSantis do ishte kandidati republikan, 42 përqind sot thonë se do të votonin patjetër ose ndoshta për guvernatorin e Floridës, pasi 37 përqind do mbështesnin Biden dhe 21 përqind janë të pavendosur ose zgjodhën një mundësi tjetër.

Fakti që ka kaq shumë votues që thonë se janë të pavendosur shton paparashikueshmërinë për rezultatin në vitin 2024 dhe jep një tregues se sa të ashpra do të jenë zgjedhjet e ardhshme. Të gjithë këshilltarët e kandidatëve kryesorë parashikojnë që rezultati i kolegjit zgjedhor do përcaktohet nga votat në gjysmë duzinë shtetesh.

Siç pritej, republikanët dhe demokratët mbeten thellësisht të polarizuar në zgjedhjen e tyre për vitin 2024, me 88 për qind të republikanëve që thonë se do votonin patjetër ose ndoshta për Trump dhe 83 për qind e demokratëve thonë se do mbështesnin Biden.

Në mesin e të pavarurve, 42 për qind thonë se do mbështesnin patjetër ose ndoshta Trump, 34 për qind thonë se janë për Bidenin dhe gati një e katërta thonë se ose janë të pavendosur, nuk do të votonin për asnjërin ose nuk do të votonin fare.

Këto gjetje shënojnë një rënie të mbështetjes për Biden në krahasim me rezultatet e vitit 2020, kur ai fitoi të pavarurit me nëntë pikë, sipas një sondazhi paszgjedhor të votuesve të vlefshëm nga Qendra Kërkimore Pew.

Biden fitoi votuesit periferikë në 2020 me 54 përqind të votave, sipas të njëjtit studim të Pew. Në sondazhin e ri Post-ABC, Trump prin ndaj Biden mes periferive, me Trump me 45 për qind dhe Biden me 39 për qind, një ndryshim që është brenda kufirit të gabimit të sondazhit. Trump ka një epërsi të madhe midis votuesve ruralë ndërsa Biden ka një epërsi të vogël midis votuesve urbanë.

Biden kryeson midis votuesve jo të bardhë ndërsa Trump kryeson midis votuesve të bardhë. Votuesit e bardhë janë të ndarë në varësi të niveleve të arsimit, duke ndjekur një model që ka ekzistuar në zgjedhjet e fundit presidenciale dhe kongresale.

Trump ia del më së miri (60 për qind) mes burrave të bardhë pa diplomë universiteti dhe më i miri (56 për qind) midis grave të bardha pa diploma kolegji. Biden ia del më mirë (50 për qind) me gratë e bardha që kanë diploma kolegji. Midis burrave të bardhë me diploma kolegji, ai dhe Trump konkurrojnë pothuajse njësoj (41 përqind deri në 43 përqind).

Midis amerikanëve që thonë se Biden-it i mungon mprehtësia mendore për të shërbyer si një president efektiv, 12 përqind megjithatë thonë se do e votonin patjetër ose ndoshta për të kundër Trump.

Përtej perceptimeve se ai nuk është i sinqertë, Trump ka dobësi të tjera me një elektorat të përgjithshëm. Sondazhi zbulon se një shumicë prej 56 për qind e amerikanëve thonë se ai duhet të përballet me akuza penale në hetimet e përpjekjeve të tij për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020.

Në mënyrë të ngjashme, 54 për qind mbështesin akuzat kundër Trump për rolin e tij në ngjarjet që çuan në sulmin e Kapitolit në janar 2021 dhe, veçmas, për trajtimin e dokumenteve të klasifikuara pasi ai la detyrën.

Trump u akuzua kohët e fundit për 34 akuza për krime në Nju Jork në një rast që përfshin paratë e heshtura të paguara për një aktore të filmave porno, me ish-presidentin që pretendohet se kishte falsifikuar të dhënat e biznesit për të mbuluar pagesën.

Rreth gjysma e amerikanëve (49 përqind) thonë se ky rast është sjellë ‘në formën e mënyrën e duhur për ta mbajtur Trumpin përgjegjës sipas ligjit si kushdo tjetër’, ndërsa 44 për qind thonë se është sjellë ‘në mënyrë të papërshtatshme për të goditur politikisht Trump’. Trump është deklaruar i pafajshëm në këtë rast.

Republikanët kryesisht e mbrojnë Trump-in, me 82 për qind që thonë se çështja e Nju Jorkut u soll në mënyrë të papërshtatshme për të lënduar Trump-in dhe shumica e madhe e republikanëve gjithashtu qëndrojnë në kundërshtim me akuzimin e Trump në rastet që përfshijnë përpjekjet për të përmbysur zgjedhjet e vitit 2020, rolin e tij në sulmin e Kapitolit dhe mbajtjen e tij të dokumenteve të klasifikuara. Por një shumicë e qartë e të pavarurve mbështesin akuzat penale për Trump për secilën nga këto çështje.

Megjithatë, 26 për qind e të pavarurve që mbështesin akuzimin e Trump në cilindo nga tre rastet thonë se do votonin patjetër ose ndoshta për të kundër Biden-it, ndërsa 48 për qind e mbështesin Bidenin dhe pjesa tjetër nuk do mbështesin asnjërin, nuk do votojnë ose janë të pavendosur.

Që nga akuza e Trump në Nju Jork, disa sondazhe që matin garën e nominimit republikan kanë gjetur mbështetje për të në rritje. Sondazhi Post-ABC e gjen Trump-in në një pozicion të fortë kundër rivalëve të mundshëm republikanë në këtë fazë të hershme në atë garë.

Në një pyetje të hapur që nuk ofroi emrat e kandidatëve, 43 përqind e republikanëve dhe të pavarurve me prirje republikane vullnetarisht e bëjnë Trump-in si zgjedhjen e tyre për nominimin e partisë, ndërsa 20 përqind emërojnë DeSantis.

Të gjithë kandidatët e tjerë të përmendur me emër janë 2 për qind ose më pak. Rreth një e katërta e republikanëve (27 përqind) nuk ofrojnë asnjë preferencë kur u kërkohet të emërojnë një kandidat të favorizuar.

Duke i kombinuar këto përgjigje me një pyetje të dytë që përmend gjashtë kandidatë, rezultati i përgjithshëm tregon se 51 përqind mbështesin Trumpin dhe 25 përqind mbështesin DeSantis. Ish-ambasadorja e OKB-së Nikki Haley dhe ish-zëvendëspresidenti Mike Pence marrin secili nga 6 për qind, ndërsa 4 për qind mbështesin Senatorin Tim Scott (S.C.) dhe 1 për qind mbështesin ish-guvernatorin e Arkansas, Asa Hutchinson.

Tre të katërtat e republikanëve thonë se do ishin të kënaqur me Trump-in si kandidat republikan (75 përqind), ndërsa 64 përqind thonë se do të ishin të kënaqur me DeSantis.

Arsimi dhe ideologjia janë linjat kryesore ndarëse brenda elektoratit republikan. Trump kryeson ndaj DeSantis me 56 për qind në 22 për qind në mesin e republikanëve pa diploma kolegji, ndërsa të diplomuarit ndahen afërsisht në mes të dyve në 36 për qind për Trump dhe 33 për qind për DeSantis. Haley merr 12 për qind mbështetje në mesin e të diplomuarve krahasuar me 4 për qind në mesin e atyre pa diploma kolegji katërvjeçare.

Në mesin e republikanëve që e quajnë veten ‘shumë konservatorë’ në zgjedhjet paraprake, 58 për qind mbështesin Trump-in, ashtu si 52 për qind e atyre që janë ‘disi konservatorë’ dhe 37 për qind që janë të moderuar ose liberalë. Mbështetja e DeSantis është më e qëndrueshme në këto grupe (rreth një e katërta), ndërsa mbështetja për Pence arrin kulmin tek të moderuarit (11 përqind).

Sondazhi Washington Post-ABC News u krye nga 28 prilli deri më 3 maj, mes një kampioni kombëtar të rastësishëm prej 1,006 të rriturish amerikanë, me 75 për qind të arritur përmes celularit dhe 25 për qind në telefona fiks. Rezultatet e përgjithshme kanë një marzh të gabimit të kampionimit prej plus ose minus 3.5 pikë përqindjeje. Marzhi i gabimit është 5.5 pikë midis mostrave të 438 republikanëve dhe të pavarurve me prirje republikane dhe 396 demokratëve dhe të pavarurve me prirje demokratike.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Washington Post

Përgatiti për Hashtag.al, K.Manjani