Vendosni fjalën kyçe....

Çdo firmë e mediave sociale censuron për qeverinë – Musk


Të gjitha platformat e mediave sociale punojnë me qeverinë amerikane për të censuruar përmbajtjen, deklaroi të martën shefi i Twitter, Elon Musk. Dokumentet e lëshuara nga Musk pas blerjes së platformës treguan se ajo bashkëpunoi me FBI-në, CIA-n, Pentagonin e agjenci të tjera qeveritare për të censuruar çdo informacionin mbi zgjedhjet, Ukrainën dhe Covid-19.

“*Çdo* kompani e mediave sociale është e përfshirë në censurë të rëndë, me përfshirje të konsiderueshme dhe, nganjëherë, drejtim të qartë të qeverisë”, shkroi Musk në Twitter, duke shtuar se ‘Google shpesh i bën linqet të zhduken, për shembull’.

Musk i referohej komunikimeve të brendshme në Twitter të publikuara nga gazetari Matt Taibbi me miratimin e tij, i cili sugjeroi që drejtuesit e lartë të platformës mbanin takime të rregullta me anëtarët e FBI-së dhe CIA-s, gjatë të cilave agjencitë u dhanë atyre lista me ‘qindra llogari me probleme’ për t’i pezulluar në prag të zgjedhjeve të vitit 2020.

Përveç Twitter-it, qeveria ishte në kontakt ‘me pothuajse çdo firmë të madhe teknologjike’, pohoi Taibbi.

“Këta përfshinin Facebook, Microsoft, Verizon, Reddit, madje edhe Pinterest.”

Agjentët e CIA-s ‘pothuajse gjithmonë’ u ulën në takimet e këtyre firmave me Task Forcën e Ndikimit të Jashtëm të FBI-së, pohoi Taibbi, duke shpjeguar se megjithëse kjo task forcë u mblodh për të luftuar ndërhyrjet e supozuara në zgjedhje nga shtetet e huaja, ajo bëri ‘kërkesa të brendshme të moderuara’.

Një padi e ngritur në fillim të këtij viti nga prokurorët e përgjithshëm të Misurit dhe Luizianës pretendon se zyrtarë nga jo më pak se 12 agjenci qeveritare takoheshin çdo javë me përfaqësues të Twitter, Facebook dhe firmave të tjera ‘Big Tech’ në vitin 2020 për të vendosur se cilat pastime e përdorues të censurojnë, me tema që shkojnë nga ndërhyrjet e supozuara në zgjedhje e deri te Covid-19.

Një person i vetëpërshkruar ‘absolutist i fjalës së lirë’, Musk bleu Twitter për 44 miliardë dollarë në tetor. Që atëherë ai ka lëshuar një sërë dokumentesh që hedhin dritë mbi politikat e mëparshme të paqarta të censurës së platformës.

Të publikuara nga disa gazetarë, dëshmitë e dokumenteve kanë treguar se si Twitter censuroi informacionet që dëmtonin fushatën zgjedhore të Joe Biden, bashkëpunoi me FBI-në për të hequr përmbajtjen që agjencia donte të fshihej, ndihmoi fushatat e ndikimit në internet të ushtrisë amerikane dhe censuroi ‘narrativat anti-ukrainase’ në emër të shumë agjencive të inteligjencës amerikane, shkruan RT.

FBI tha javën e kaluar se korrespondenca midis agjentëve të saj dhe stafit të Twitter ‘nuk tregojnë tjetër veçse se janë shembuj të traditës sonë të angazhimeve të gjata dhe të vazhdueshme të qeverisë federale dhe sektorit privat’.