Vendosni fjalën kyçe....

Meta: Shtetit do i mungojnë rreth 600 mln euro nga projekti i Portit të Durrësit, do prishë tregun e ndërtimeve


Kryetari i Partisë së Lirisë, Ilir Meta e ka quajtur projektin e Portit të Durrësit një çmenduri rilindase.

Sipas Metës projekti nuk ka transparencë dhe shtetit do u mungojnë rreth 600 mln euro për shkak të kontratës.

Kreu i PL-së thekson se kjo ndërhyrje cenon të ardhurat në buxhet dhe prish tregun e ndërtimeve.

Afera e Portit të Durrësit, është një çmenduri tjetër rilindase, që ka përcaktorë makuterinë, babëzinë, pastrimin e parave, mungesën e transparencës, dhe shkatërrimin e interesit publik.

Nga një vlerësim i planit të financimit të projektit, duket qartë se kemi të bëjmë me një skemë tipike pastrimi parash.

Vetëm me 6.8 % financim nga aksionerët dhe bankat, (të investimit 2 miliard euro), pra rreth 130 milion euro, realizohet një operacion qarkullimi prej 3.2 miliard Euro.

Nuk ka transparencë se cili është interesi publik i kësaj skeme pastrimi parash.

Me statusin e investitorit strategjik të skemës, nuk është e qartë nëse TVSh e munguar do të jetë 20% e 2 miliard, rreth 400 milion euro.

Pa përmendur 8% të infrastrukturës, 160 milion euro dhe 3% për të pastrehët 60 milion euro.

Pra, rreth 600 milion euro që nuk hyjnë në shtet.

Një ndërhyrje e tillë, cenon rëndë të ardhurat në buxhet dhe prish gjithë tregun e ndërtimit dhe kompanive të rregullta të ndërtimit.

Interesi këtu është krejtësisht privat, pasi projekti nuk është infrastrukturë strategjike.

Por “strategjike” për “Rilindjen” janë vetëm mega-skemat e vjedhjes dhe pastrimit të parave!”-shkruan Meta.