Vendosni fjalën kyçe....

Marina amerikane paditet në SHBA se sëmuri familjet duke mbajtur sekret ndotjen e ujit në ishull


Katër familje kanë paditur Marinën e SHBA-së për kontaminimin e furnizimit me ujë pranë Pearl Harbor të Hawait me mijëra litra karburant avioni, duke thënë se ushtria mbajti sekretrin ‘toksik’ dhe nuk arriti të ndërmarrë veprimet e duhura korrigjuese pasi u sëmur rëndë.

Të paktën dy herë në vitin 2021, karburanti rrjedh nga një kompleks tankesh magazinimi të epokës së Luftës së Dytë Botërore në një pus që furnizon me ujë shtëpitë dhe zyrat brenda dhe përreth bazës së madhe të përbashkët Pearl Harbor-Hickam.

Deri më sot, Marina nuk ka zbuluar ende plotësisht shtrirjen e ‘ndotjes katastrofike’, sipas një padie të paraqitur të mërkurën në Gjykatën e Qarkut të SHBA në Honolulu.

“Gjatë gjithë vitit 2021, ndërsa më shumë se 93,000 anëtarë të shërbimit ushtarak, anëtarët e familjeve të tyre dhe civilët u mbështetën te qeveria për ujë të sigurt në ishullin Oahu, Marina strehonte sekrete toksike.” – pretendohet në padi.

“Siç do të zbulonin familjet Feindt, Freeman, Simic dhe Wyatt dhe shumë të tjerë si ata, uji që ata pinin dhe laheshin ishte i ndotur në mënyrë të rrezikshme. Dhe zyrtarët e qeverisë e dinin gjatë gjithë kohës.” – vijon padia.

Qindra paditës shtesë pritet të bashkohen në padi pasi të përfundojnë procesin administrativ të kërkuar për pretendime të tilla kundër qeverisë federale, thanë avokatët e familjeve.

Mijëra njerëz vazhduan të përdorin ujin sepse Marina nuk arriti të zbulonte rrjedhjet ose ashpërsinë e ndotjes. Sipas dosjes, paditësit vazhdojnë të vuajnë nga kriza, çrregullime gastrointestinale dhe probleme neurologjike dhe sëmundje të tjera.

“Ndërsa këto familje u sëmurën nga uji, qeveria shtoi vuajtjet e familjeve.” – thuhej në padi.

“Së pari, udhëheqja e Marinës mohoi dhe hodhi poshtë shqetësimet e tyre. Pyetjet dhe shqetësimet e familjeve u anashkaluan ose u zvogëluan. Pastaj Marina u mohoi familjeve edhe standardin më bazë të kujdesit kur ata iu drejtuan ofruesve mjekësorë ushtarakë për ndihmë.” – shton padia.

Marina konfirmoi për herë të parë ndotjen në dhjetor 2021, pasi fillimisht pretendoi se një rrjedhje karburanti ishte e kufizuar në një tunel që nuk ndikoi në furnizimin me ujë.

Pasi u pranua problemi, shërbimi i ujit për gati 100,000 njerëz u ndërpre. Në atë kohë, përfaqësuesi amerikan Kai Kahele, një demokrat nga Hawaii, e quajti incidentin një ‘krizë me përmasa astronomike’.

Ndërsa familjet filluan të ankoheshin për erën dhe shijen e ujit të tyre, komandanti i bazës dërgoi një njoftim që tregonte se nuk kishte asnjë arsye për të besuar se uji ishte i pasigurt.

Një hetim i Marinës fajësoi krizën në menaxhimin e dobët dhe gabimin njerëzor. Rreth 6,000 njerëz thuhet se u sëmurën nga ndotja.