Vendosni fjalën kyçe....

Mediet amerikane: Biden pritet të ndalojë sot importet ruse të energjisë


Presidenti amerikan Joe Biden pritet të ndalojë sot importet e naftës, gazit natyror dhe qymyrit rus në SHBA.

CNN raporton se SHBA do të bëjë lëvizjen në mënyrë të njëanshme, pa aleatët e saj evropianë, për shkak të mosmarrëveshjes midis kombeve evropiane nëse do të ndalojnë apo jo energjinë ruse. Vendet e BE-së kanë dukshëm më shumë ekspozim ndaj energjisë ruse sesa SHBA.

Zyrtarët amerikanë vendosën, duke pasur parasysh presionin ekstrem politik në vend, se ata mund të lëviznin pa koalicionin.

Biden pritet të japë lajmin më vonë gjatë ditës.

Importet e SHBA-ve nga Rusia përbëjnë një pjesë të vogël të universit të energjisë – afërsisht 8% në 2021, nga të cilat vetëm rreth 3% ishte naftë bruto.

Zyrtarët ekonomikë të Shtëpisë së Bardhë janë angazhuar për më shumë se një javë se si të menaxhojnë çdo vendim për ndërprerjen e këtyre importeve.

Sipas CNN, zyrtarët e administratës së Bidenit udhëtuan në Venezuelë gjatë fundjavës për bisedime mbi lejimin e mundshëm të vendit për të shitur naftën në tregun ndërkombëtar, duke ndihmuar në zëvendësimin e karburantit rus. Biden mund të udhëtojë në Arabinë Saudite ndërsa SHBA po punon për të bindur mbretërinë të rrisë prodhimin e saj. Dhe një marrëveshje bërthamore e afërt mund të sjellë vëllime të konsiderueshme të naftës iraniane përsëri në treg.