Vendosni fjalën kyçe....

Kina do tejkalojë gjatësinë e hekurudhave me shpejtësi të lartë të pesë vendeve të zhvilluara të marra së bashku


Kina planifikon të zgjasë rrjetin e saj hekurudhor të shpejtësisë së lartë në 50,000 kilometra deri në vitin 2025, sipas një plani të ri pesëvjeçar të treguar këtë javë nga Këshilli i Shtetit. Rrjeti do të jetë 12,000 km më i gjatë se në fund të vitit 2020.

Zgjerimi është kaq i madh, sa tejkalon gjatësinë e kombinuar të rrjeteve hekurudhore të shpejtësisë së lartë në Spanjë, Japoni, Francë, Gjermani dhe Finlandë. Gjatësia totale e rrjeteve të këtyre kombeve ishte 11,954 km vitin e kaluar, sipas të dhënave nga Unioni Ndërkombëtar i Hekurudhave.

Analistët thonë se Pekini po përshpejton investimet e tij në infrastrukturë për të frenuar ngadalësimin ekonomik të Kinës. Hekurudha e saj me shpejtësi të lartë u shtri në 38,000 km në fund të vitit të kaluar, e cila ishte 8,000 km më e gjatë se objektivi i vendosur nga Pekini në 2017.

Megjithatë, dokumenti i Këshillit të Shtetit thoshte se sistemi i transportit ishte ende ‘i paekuilibruar e zhvilluar mjaftueshëm’. Të premten e kaluar, një projekt me vlerë 238 miliardë juanë (37.5 miliardë dollarë) u miratua për të ndërtuar dy linja të reja hekurudhore me shpejtësi të lartë me një gjatësi të kombinuar prej 826.8 km.

Nisma për zgjerimin e hekurudhave është pjesë e shtytjes së Pekinit për të rritur rrjetin e tij kombëtar hekurudhor nga 146,000 km në 2020 në 165,000 km deri në vitin 2025.