Vendosni fjalën kyçe....

Të dhënat sekrete telefonike të qeverisë janë ende të lehta për t’u fshirë e zhdukur si prova – Hetimi në Britani


Muaj pasi deputetët kritikuan qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar për lejimin e fshirjes së të dhënave të ndjeshme në telefonat zyrtarë duke futur vazhdimisht kodin e gabuar, një hetim i ri ka zbuluar se disa departamente ende e lejojnë këtë praktikë.

Rreth 14 nga 21 agjencitë e qeverisë qendrore vazhdojnë të ndjekin këtë politikë, zbuloi të hënën agjencia e lajmeve PA, duke cituar dokumente nga kërkesat për Lirinë e Informacionit. Kritikët kanë argumentuar se politika është një mënyrë që ministrat dhe burokratët të fshijnë provat e mundshme, si mesazhet me tekst dhe të dhëna të tjera.

Numri i departamenteve në fakt mund të jetë më i lartë pasi as Ministria e Mbrojtjes dhe as Zyra e Irlandës së Veriut nuk kanë zbuluar ende nëse e kanë ndjekur politikën. Katër organe qeveritare i thanë agjencisë së lajmeve se nuk e lejuan këtë praktikë, ndërsa një tjetër pretendoi se nuk kishte informacion.

Vitin e kaluar, Komiteti i Thesarit i Dhomës së Komunave i tha qeverisë të ‘rishikojë politikat e saj’ për të ‘parandaluar fshirjen e të dhënave të qeverisë’ pasi informacionet thelbësore në lidhje me skandalin e lobimit të profilit të lartë Greensill, që përfshin ish-kryeministrin David Cameron, u humbën pasi një telefon ishte fshirë.

Të dhënat e munguara të telefonit u theksuan pasi doli se midis marsit dhe qershorit 2020, Cameron kishte lobuar te ministrat, përfshirë ministrin e Financave Rishi Sunak dhe zyrtarët që fondet e skemës Covid të shkonin në kompaninë financiare tashmë të zhdukur ‘Greensill Capital’.

Përveç departamentit të Thesarit, Zyrës së Kabinetit dhe Departamentit për Punë dhe Pensione, asnjë nga agjencitë që përdornin politikën nuk regjistroi saktësisht se sa telefona ishin fshirë, raportoi AP.