Vendosni fjalën kyçe....

Ripyllëzimi i të gjithë pyjeve tropikale do kishte pak ose aspak ndikim në ndryshimin e klimës – Studimi


Një grup studiuesish ndërkombëtarë kanë arritur në përfundimin befasues se ripyllëzimi i të gjithë rajoneve tropikale të Tokës do të kishte një efekt pothuajse të papërfillshëm në dioksidin e karbonit atmosferik.

Në punimin e tyre, shkencëtarët nga Londra, Leeds dhe Hong Kong, donin të provonin një skenar ekstrem hipotetik që përfshinte ripyllëzimin e zonave të mëdha të tokës në Brazil, Kongo, Indi dhe Indonezi, midis zonave të tjera.

Pyjet e mëdha faktorizojnë shumë strategji afatgjata të zbutjes së ndryshimeve klimatike. Sidoqoftë, ato nuk mund dhe nuk duhet të shqyrtohen veçmas dhe duhet të shikohen krahas studimit të tokës, oqeaneve dhe pjesëve të tjera të ekosistemit planetar kur bëhet fjalë për të shmangur katastrofat klimatike në të ardhmen, thonë studiuesit.

Pasi të keni marrë parasysh këta faktorë, mbjellja e pemës nuk është ‘një zgjidhje aq e fuqishme sa mund të duket së pari’ dhe hulumtimi i fundit edhe një herë nënvizon kompleksitetin e balancimit të klimës dhe atmosferës së Tokës, shtoi studimi.

Modelet e studimit zbuluan se pyjet e rinj të mëdhenj tropikalë do të ruanin një shtesë prej 124 miliardë ton karbon deri në 2100, afërsisht e barabartë me 13 vjet çlirime të karburanteve fosile me normën e vitit 2021.

Sidoqoftë, në mënyrë thelbësore, karboni atmosferik në këtë skenar – i cili është ai që ka rëndësi kur bëhet fjalë për ndryshimin e klimës – do të bjerë vetëm me 18 miliardë tonë, ose i barabartë me vlerën e dy viteve të çlirimeve të karburanteve fosile.

Për zhgënjimin e tyre, studiuesit zbuluan se, me këto pyje të reja tropikale që vinin më shumë nga plogështia thithëse e karbonit, pjesët e tjera të ekosistemit të Tokës do të thithnin më pak.

“Nëse tropikët do të ripyllëzoheshin, modeli ynë parashikon që oqeanet, toka dhe bimësia do të thithnin më pak dioksid karboni.” – thanë studiuesit.

Arsyeja kryesore prapa kësaj mospërputhjeje është fakti që qarkullimi i bimëve të ngordhura brenda tokave pyjore tropikale është shumë më i ngadaltë sesa humbja ekuivalente e bimëve dhe prishja e tyre në tokën bujqësore.

Për më tepër, zvogëlimi i dioksidit të karbonit atmosferik nga këto mega-pyje të reja tropikale do të ngadalësonte rritjen e bimëve diku tjetër në botë, duke rezultuar në zvogëlimin e kapjes dhe depozitimit të karbonit në toka jashtë tropikëve.