Vendosni fjalën kyçe....

‘S’mund të marr frymë’, gratë e moshuara punojnë dyfish (STUDIMI)


Gratë e moshuara punojnë dy herë më shumë sesa burrat dhe nuk paguhen.  Një raport i Institutit të Zhvillimit Jashtëm që mbulon 31 shtete tregon se gratë mbi 60 vjeç kalojnë mesatarisht katër orë në ditë në punë dhe nuk paguhen për këto orë. 

Hulumtuesit që shqyrtuan modelet e punësimit në të gjithë vendet e zhvilluara dhe ato në zhvillim, gjetën se sasia joproporcionale e punës së papaguar në familje dhe kujdesi i kryer nga gratë vazhdon në moshë të vjetër pavarësisht nga gjeografia.

Në Ganë, gratë e moshuara shpenzojnë pak më shumë se dy orë në ditë duke bërë punë të papaguar, një shifër që u rrit në pothuajse katër orë në familjet britanike. Në Cape Verde, ndërkohë, gratë shpenzojnë shtatë orë në ditë në detyra të tilla.

Në të njëjtën kohë, dhe veçanërisht në vendet e varfëra, gratë e moshuara punojnë në kushte joformale dhe të pasigurta. 

“Studiuesit zbuluan se kishte rreziqe për gratë e moshuara që përfshiheshin në një punë të tillë, përfshirë problemet shëndetësore mendore dhe fizike, si dhe humbjet financiare për shkak të kërkesave të aktiviteteve të shumta. Ka gjithashtu një rrezik që gratë hasn dhunë dhe abuzime gjatë punës së tyre si rezultat i diskriminimit”, raportoi raporti.

Studimi nënvizon nevojën për të siguruar sigurinë e të ardhurave për gratë e moshuara, ndërsa pjesa e tyre në popullsinë globale rritet. Pritet që deri në vitin 2050, numri i njerëzve të moshës mbi 65 vjeç do të jetë rritur pothuajse trefish në krahasim me shifrat e regjistruara në 2010, duke arritur në 1.5 miliardë – 16% të popullsisë së botës. Qeveritë duhet të rifokusojnë politikat e tyre të mbrojtjes sociale për të mbështetur gratë e moshuara. 

“Këto zbulime tregojnë shkallën e plotë në të cilën pabarazitë gjinore vazhdojnë në moshën më të vjetër,” tha autori kryesor Fiona Samuels, hulumtues i lartë në programin e barazisë gjinore dhe programin e përfshirjes sociale të ODI.

“Pritjet sociale për gratë që thjesht të vazhdojnë me punën e papaguar të brendshme dhe të kujdesit, po i vënë ato nën tendosje në rritje dhe duke kufizuar zgjedhjet e tyre të jetës”.

Studiuesit zbuluan se në Etiopi, një nga vendet ku u krye hulumtimi në terren, punët e shtëpisë kanë një ndikim në formimin e strukturës së grave të moshuara.

Gratë e intervistuara për projektin folën për një cikël të vazhdueshëm të detyrave shtëpiake – gatim, pastrim, larje – si dhe fizikisht kërkojnë detyra të tilla si mbledhja e ujit dhe dru zjarri. Kur ato bëhen shumë të vjetra për të kryer këto sende, shumë gra zvarriten për t’i bërë këto punë. 
Vini re: Ky shkrim është përkthyer në shqip, pronësi intelektuale e “The Guardian”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *