Vendosni fjalën kyçe....

“Lejen e Belerit e jep prokurori, nuk ka kompetencë Drejtori i Burgjeve”, zbardhet vendimi i Gjykatës së Lartë për kërkesën e Fredi Belerit


Zbardhet vendimi i gjykatës së Lartë për kryebashkiakun e zgjedhur të Himarës Fredi Beleri.

Në vendimin e gjykatës së Lartë që mban datën 7 nëntor 2023 sqarohet se për lejen e posaçme në kushtet ku ndodhet Fredi Beleri nuk ka kompetencë Drejtoria e Burgjeve por Prokuroria, pra SPAK.

“Përcaktimi i sipërcituar që investon në mënyrë të drejtpërdrejtë gjatë fazës së hetimeve paraprake – në dhënien e “lejes së posaçme” për të arrestuarin nën masën e sigurimit personal “Arresti në burg” – konsensusin substancial të Prokurorit, presupozon diskrecionin e këtij të fundit në cilësinë e titullarit të kësaj faze të procedimit penal (të hetimeve paraprake) për të vlerësuar impaktin e këtij veprimi – dhënies së lejes – në drejtim të ndikimit/paragjykimit/ të rezultateve të hetimit, të fshehtësisë së tyre. Thënë në terma të tjerë, aksesi i drejtuesit të institucionit të paraburgimit në vlerësimin e kushteve të aplikimit të kësaj leje është pothuajse inekzistent’

 Në të njëjtat kushte Kolegji konsideron – në mbështetje të konkluzionit, sipas të cilit, gjatë gjykimit të çështjes penale është gjykata që procedon – që disponon materialisht aktet – kompetente për t’u prononcuar lidhur për çdo kërkesë të të pandehurit, përfshirë edhe kërkesat subsidiare, të lidhura me gjykimin e procedimit kryesor dhe të atij incidental (që bëjnë fjalë për revokim, zëvendësim dhe shuarje të masës së sigurimit personal të caktuar për të siguruar procedimin kryesor) – sikurse në rastin konkret kërkesa për leje të posaçme – aksesin e drejtuesit të institucionit të paraburgimit – në verifikimin (vlerësimin) e kushteve të aplikimit të kësaj leje – në kushtet e inekzistencës” thuhet ndër të tjera në vendim.

 

(Kliko këtu për të lexuar dokumentin e plotë) Vendimi i Gjykatës së Lartë)

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Shqiptarja.com