Vendosni fjalën kyçe....

Inteligjenca artificiale është ‘me shumë të meta – Meta


Modelet e tanishme të inteligjencës artificiale (AI) janë ‘me të meta’ dhe ‘shumë pak’ për të qenë aq të fuqishëm sa të paraqesin ndonjë formë kërcënimi të veçantë për njerëzimin, ka thënë presidenti i Çështjeve Globale në Meta, Nick Clegg.

Clegg, ish-zëvendëskryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, iu bashkua kompanisë mëmë të Facebook, Meta në vitin 2018. Duke diskutuar nxjerrjen  e modelit të gjuhës me burim të hapur Llama 2 të Meta-s, ose ‘chatbot’ siç është bërë e njohur teknologjia, Clegg tha se ‘paralajmërimet ekzistenciale’ që kanë ardhur në hap me brezin e tanisjhëm të AI ‘kanë të bëjnë me modele që tani për tani nuk ekzistojnë’.

“Vizioni ku AI zhvillon një autonomi dhe agjenci më vete nuk është i mundur”, tha Clegg, duke shtuar se ‘modelet që ne jemi me burim të hapur janë shumë, shumë, shumë larg kësaj. Në fakt, në shumë mënyra, ata janë me mjaft të meta’.

Komentet e Clegg vijnë pasi shefi i Meta-s Mark Zuckerberg zbuloi kohët e fundit se një version tregtar i modelit të gjuhës Llama 2 do dalë në internet falas, duke u ofruar startup-eve të teknologjisë dhe kompanive të tjera një alternativë me kosto të ulët ndaj ChatGPT të Open AI dhe Bard të Google.

Ardhja e fundit e modeleve të gjuhës së inteligjencës artificiale ka shtruar disa pyetje ekzistenciale në lidhje me krijimin dhe shpërndarjen e dezinformatave ose keqinformatave në internet. Ai gjithashtu ka ngritur shqetësime për ndikimin e mundshëm në punësimin në industri të caktuara.

Geoffrey Hinton, një ish-inxhinier i Google, i cili u largua nga kompania në fillim të këtij viti dhe pseudonimi i të cilit ishte “Kumbari i AI”, tha në maj se ai besonte se teknologjia ‘po zhvillohej në një shoqëri që nuk është krijuar për ta përdorur atë për të mirën e të gjithëve’.

Udhëheqësit e teknologjisë, si Elon Musk dhe Steve Wozniak, ishin gjithashtu ndër bashkënënshkruesit e një letre të hapur në fillim të këtij viti që bënte thirrje për rregullim agresiv dhe të pavarur të sektorit të inteligjencës artificiale.

Kritikë të tjerë, si ekspertja e shkencave kompjuterike Wendy Hall, kanë argumentuar se Meta duke ofruar projekte me burim të hapur për modelin e saj gjuhësor është ‘si t’u japësh njerëzve shabllonin për të ndërtuar një bombë bërthamore’.