Vendosni fjalën kyçe....

Biden do udhëzojë qeverinë të publikojë informacione mbi gjenezën e koronavirusit


Presidenti i SHBA-së Joe Biden ka nënshkruar një projektligj që udhëzon qeverinë federale të deklasifikojë materialet që lidhen me gjenezën e pandemisë Covid-19, me Shtëpinë e Bardhë që sugjeron ‘lidhje të mundshme’ midis virusit dhe një laboratori kërkimor të sigurisë së lartë në Kinë.

Biden e vendosi emrin e tij në legjislacion të hënën mbrëma, pasi ai kaloi në të dy dhomat e Kongresit pa kundërshtim në fillim të këtij muaji. Ligji kërkon që Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare të nxjerrë informacion mbi origjinën e krizës shëndetësore dhe thotë se një raport i deklasifikuar duhet t’u përcillet ligjvënësve brenda 90 ditëve.

“Ne duhet të arrijmë në fund të origjinës së Covid-19 për të ndihmuar të sigurohemi se mund të parandalojmë më mirë pandemitë e ardhshme,” tha presidenti në një deklaratë, duke shtuar se zyra e tij do ‘vazhdojë të shqyrtojë të gjitha informacionet e klasifikuara’ në lidhje me pandeminë, duke përfshirë çdo ‘lidhje të mundshme me Institutin e Virologjisë në Wuhan’, një laborator i madh kinez.

Megjithatë, ndërsa Biden vuri në dukje se komuniteti i inteligjencës do shpërndante ‘sa më shumë nga ai informacion që të ishte e mundur’, ai kërkoi gjithashtu fuqinë e tij për të ‘mbrojtur kundër zbulimit të informacionit që do të dëmtonte sigurinë kombëtare’, duke treguar se disa të dhëna duhet të mbeten sekrete.

Një numër zyrtarësh të lartë kanë sugjeruar se Covid-19 mund të ketë origjinën për shkak të një rrjedhjeje nga laboratori në Wuhan, Kinë, me drejtorin e FBI-së Christopher Wray së fundmi duke thënë se virusi ‘me shumë gjasa’ doli nga objekti.

Megjithëse ai nuk citoi asnjë provë të disponueshme publikisht, komentet e tij pasuan raportet se Departamenti i Energjisë kishte ndryshuar gjithashtu pozicionin e tij për çështjen e origjinës, duke mbështetur tani teorinë e rrjedhjes së laboratorit, por vetëm me ‘besim të ulët’.