Vendosni fjalën kyçe....

Statujat historike të ‘burrave të bardhë’ në Britani mund të shkatërrohen – Telegraph


Monumentet në Britani të ngritura në ndertë ‘burrave të moshuar të bardhë’ mund të hiqen ose të zhvendosen në mënyrë që të mos fyejnë publikun, sipas udhëzimeve të reja të qeverisë së Uellsit të cituar nga Telegraph të shtunën. Gazeta tha se dokumenti pritet të përmbyllet këtë muaj.

Udhëzimi pretendon se monumentet ‘mund të jenë fyese për njerëzit sot që i shohin ato në një këndvështrim tjetër’, duke përfshirë si ‘agresorë që pushtuan popujt për të zgjeruar Perandorinë Britanike’.

Dokumenti thuhet se argumenton se memorialet ekzistuese paraqesin ‘perceptimin se arritjet që shoqëria i konsideron të rëndësishme janë ato të burrave të bardhë të fuqishëm, të moshuar dhe të aftë’.

Sipas medias britanike, statujat e gjeneralit Arthur Wellesley dhe admiralit Horatio Nelson, të vlerësuar për fitoret e tyre kundër Napoleonit, mund të preken nga kjo masë. Të dy komandantët janë akuzuar nga aktivistët në të kaluarën për mundësimin e kolonializmit dhe skllavërisë.

Sipas gazetës, udhëzimi këshillon autoritetet dhe institucionet e tjera publike që të ‘ndërmarrin veprime’ për të vendosur ‘rrëfimin e duhur historik’.

Mundësitë e paraqitura përfshijnë shkatërrimin dhe zhvendosjen e ‘sendeve fyese dhe të padëshiruara’. Zyrtarëve u rekomandohet gjithashtu që ‘heqin në mënyrë të fshehtë monumentet ose t’i kthejnë ato në mënyrë krijuese në vepra të reja arti’, si dhe të heqin emrat e rrugëve dhe ndërtesave që publiku i konsideron të papërshtatshme.

Statuja të shumta janë rrëzuar ose dëmtuar në Britani që nga viti 2020, kur shpërthyen protesta dhe trazira kundër racizmit në SHBA dhe vende të tjera perëndimore. Zemërimi fillimisht u ndez nga vrasja e një afrikano-amerikani të quajtur George Floyd nga policia e Minneapolis.

Aktivistët kanë këmbëngulur që disa monumente lavdërojnë pjesë të turpshme të historisë britanike. Në vitin 2020, ata rrëzuan statujën e tregtarit, politikanit dhe tregtarit të skllevërve Edward Colston në Bristol. Monumenti i Winston Churchill në Sheshin e Parlamentit të Londrës u vandalizua në të njëjtin vit gjatë një proteste Black Lives Matter.

Sulmet ndaj memorialeve shkaktuan reagime nga disa zyrtarë qeveritarë. Robert Jenrick, asokohe sekretari i komuniteteve, i përshkroi aktivistët në vitin 2021 si ‘një turmë që po përpiqet të redaktojë ose censurojë të kaluarën’.