Vendosni fjalën kyçe....

India e Kina konkurrojnë për naftën bruto ruse – Media


Rafineritë private kineze janë duke u përplasur me homologët e tyre indianë për vëllimet e prillit të naftës ruse ESPO në det, raportoi Reuters këtë javë, duke cituar burime të industrisë.

Pasi klientët perëndimorë zgjodhën të shmangin blerjet e drejtpërdrejta të eksporteve ruse të energjisë, Kina dhe India janë bërë blerësit kryesorë të naftës së papërpunuar ruse.

Kina, e cila zakonisht blen të gjitha vëllimet e naftës së papërpunuar ESPO të dërguar nga porti i Kozminos në Paqësor për shkak të afërsisë së tij, pritet të importojë vëllime rekord në mars.

Sa i përket prillit, rafinerët e pavarur indianë Reliance Industries dhe Nayara Energy thuhet se kanë përfshirë të paktën 5 nga afërsisht 33 ngarkesat e ngarkuara me naftë të papërpunuar ESPO për shkak të çmimeve të tyre të ulëta. Çmimet për ngarkimin e naftës së papërpunuar ESPO në Indi ishin rreth 5 dollarë për fuçi nën kuotat e Dubait, i thanë agjencisë burime të njohura me çështjen.

Llogaritjet e Reuters tregojnë gjithashtu se kërkesa në rritje i ka shtyrë çmimet për përzierjen ruse me squfur të ulët ESPO të blerë nga rafinerët indianë mbi kufirin prej 60 dollarësh për fuçi të vendosur nga vendet e G7 për naftën e papërpunuar ruse nga deti. Kina gjithashtu ka blerë ESPO mbi nivelin e kufirit të çmimit.

Për të pakësuar ekspozimin ndaj rrezikut, importuesit e naftës ruse po përdorin monedha të tjera përveç dollarit për të shlyer disa produkte të papërpunuara ruse dhe po kërkojnë gjithashtu nga shitësit të merren me transportin dhe sigurimin.

Sipas burimeve tregtare, konkurrenca nga India ka zvogëluar zbritjet për dërgesat e ngarkimit të ESPO në prill në rreth 6,80 dollarë për fuçi kundrejt bazës së qershorit ICE Brent DES në Kinën veriore nga 8,50 dollarë për fuçi muajin e kaluar për naftën e ngarkimit në mars.