Vendosni fjalën kyçe....

Letra bosh bëhet simbol i demonstratave kundër masave të rrepta anti-Covid në Kinë


Shpesh një send simbolizon një lëvizje të tërë proteste. Në Kinë, ai send është një copë letre bosh.

Ndërsa muzgu ra në Shangai të dielën në mbrëmje, disa nga protestuesit që u mblodhën për të kujtuar viktimat e një zjarri që katalizoi demonstratat, erdhën duke shtrënguar fletët e letrave boshe.

Në mënyrë të ngjashme, edhe në kryeqytet, Pekin, protestuesit erdhën të armatosur me copëza letre.

Trendi i ka rrënjët në demonstratat e vitit 2020 në Hong Kong, ku vendasit mbanin copa letre të zbrazëta për të protestuar kundër ligjeve të reja drakoniane të sigurisë kombëtare të qytetit.

Disa kanë argumentuar se gjesti nuk është vetëm një deklaratë për heshtjen e mospajtimit, por edhe një sfidë ndaj autoriteteve, si për të thënë “a do të më arrestoni që mbaja një tabelë që nuk thoshte asgjë?”

“Padyshim që nuk kishte asgjë në letër, por ne e dimë se çfarë ka atje.”– tha një grua që iu bashkua protestave në Shangai për BBC.

Johnny, një demonstrues 26-vjeçar në Pekin, i tha agjencisë së lajmeve Reuters se letra kishte ardhur për të “përfaqësuar gjithçka që duam të themi, por nuk mund të themi”.

Kerry Allen, analisti i mediave kineze i BBC-së, vuri në dukje se zyrtarët e censurës kineze kanë tejkaluar presionin në platformat e mediave sociale të vendit.

Zyrtarët e qytetit të Shangait vendosën një bllokim dy-mujor në mars, duke kufizuar më shumë se 20 milionë njerëz në shtëpitë e tyre në mes të një rritjeje të rasteve të koronavirusit. Pjesë të qytetit u kthyen në izolim në fund të tetorit, me banorët e urdhëruar të qëndrojnë në shtëpi derisa të tregojnë një rezultat negativ të testit Covid-19.

 Protestat e fundit besohet se kanë nisur pasi një bllok apartamentesh në Urumqi u dogj, duke vrarë të paktën 10 persona. Qyteti ka qenë nën izolim që nga gushti dhe protestuesit kanë fajësuar kufizimet e Covid për pengimin e përpjekjeve të shpëtimit.