Vendosni fjalën kyçe....

Ofronte miliona libra falas, qeveria amerikane bllokon librarinë online


Mëngjesin e së premtes (4.11.2022), faqja e internetit Zlibrary eBooks, së bashku me të gjithë serverët dhe domenet e ndryshëm të lidhur me të, u fshinë.

Uebsajti i njohur për torrenting eBook Z-library, i cili pëlqehej shumë nga studentët, akademikët dhe lexuesit e librave për aftësinë e tij për të ofruar qindra e mijëra libra të shkarkueshëm falas, u fshi nga qeveria e Shteteve të Bashkuara në përputhje me ligjet e piraterisë.

Faqja e internetit tani shfaq një faqe që lexon “Ky domen është sekuestruar nga Shërbimi i Inspektimit Postar i Shteteve të Bashkuara në përputhje me një urdhër gjykate”.

Z-Library fillimisht filloi si BookFinder, një bibliotekë pa hije që ofronte libra elektronikë pirate, artikuj dhe punime kërkimore falas. Për këtë arsye, ai ishte shumë i popullarizuar ndër studentë dhe instruktorë dhe tërhoqi mbi një milion përdorues unikë çdo muaj.

Fillimisht u nis si një shërbim krejtësisht falas, më pas ndryshoi modelin e tij me kalimin e kohës, duke kërkuar që përdoruesit që kishin shkarkuar një numër të caktuar librash të abonoheshin për një tarifë prej disa dollarësh çdo muaj në mënyrë që të mund të shijonin shkarkime pakufi.

Faqja ZLibrary ofron mbi 11 milionë libra elektronikë dhe 84 milionë artikuj dhe ka parë një rritje të popullaritetit muajt e fundit për shkak të videove virale të TikTok. Por botuesit në të gjithë botën kanë qenë shumë të pakënaqur me faqen e internetit për një kohë të gjatë, me një grup në Francë që madje fitoi një urdhër bllokimi të faqes për të parandaluar njerëzit të hyjnë në sajt.

Kohët e fundit, The Author’s Guild, e cila është një organizatë amerikane për shkrimtarët që ofron mbrojtje për çështjet e shprehjes së lirë dhe mbrojtjen e të drejtave të autorit, theksoi shqetësimin e tyre në rritje për faqen e internetit.