Vendosni fjalën kyçe....

BE vë alarmin për infeksionin e rrezikshëm


Vendet e BE-së po përjetojnë epideminë më të madhe të zbuluar të gripit të shpendëve (HPAI), një variant më i rrezikshëm i gripit të shpendëve, ka paralajmëruar të hënën një agjenci evropiane.

Deklarata e Agjencisë së Sigurisë Ushqimore të BE-së (EFSA) tërhoqi vëmendjen e publikut lidhur me një punim mbi gripin, që u botua nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Shkencëtarët raportuan ‘një nivel të paparë të lartë të zbulimit të virusit HPAI te shpendët e egër midis qershorit dhe gushtit 2022’. Kolonitë e shumimit të shpendëve të detit përgjatë bregut të Oqeanit Atlantik u goditën veçanërisht rëndë, me norma të larta vdekshmërie të vërejtura.

Sipas studimit, gjatë kësaj periudhe, 1.9 milionë zogj fermash u asgjësuan, ku Holanda dhe Gjermania përbëjnë 70% të kafshëve të vrara. Gjatë gjithë periudhës 2021-2022 të epidemisë, u shkatërruan 47.7 milionë zogj, shtoi raporti.

“Me raste të zbuluara te shpendët dhe shpendët e egër deri në shtator, epidemia aktuale është qartësisht ende në vazhdim. Ndërsa migrimi vjeshtor fillon dhe numri i zogjve të egër që dimërojnë në Evropë rritet, ata kanë gjasa të jenë në rrezik më të lartë të infeksionit HPAI sesa vitet e mëparshme për shkak të qëndrueshmërisë së vëzhguar të virusit në Evropë.” – tha zyrtari i EFSA, Guilhem de Seze.

Organi i BE-së e quajti përhapjen gjeografike të infeksionit gjatë sezonit të vazhdueshëm epidemiologjik në shkallë ‘të pashembullt’. Sipas studiuesve, virusi arriti deri në veri deri në ishujt Svalbard, në lindje deri në Ukrainë dhe deri në jug deri në Portugalinë jugore.