Vendosni fjalën kyçe....

Protesta në Madrid kundër luftës me dema


“Partia Animaliste Kundër Abuzimit me Kafshët” (PACMA) në Spanjë, protestoi para arenës Las Ventas në kryeqytetin Madrid të shtunën, duke kërkuar ndalimin e ndeshjeve me dema.

Përfaqësues të shoqatave për mbrojtjen e kafshëve dhe simpatizantë të PACMA-s nga e gjithë Spanja, të mbledhur para Las Ventas, një nga arenat më të mëdha të luftës me dema në botë, kërkuan ndalimin e ndeshjeve me dema në të gjithë vendin.

Protestuesit, duke mbajtur pankarta me fjalët “Hiqni ndeshjet me dema”, “Ne i duam demat” dhe “Fund brutalitetit”, erdhën te porta kryesore pasi shëtitën nëpër arenë dhe ngritën shallet e tyre jeshile, duke dhënë një mesazh simbolik për ndalimin e këtyre ngjarjeve.

“Mijëra kafshë vriten në mënyrat më brutale çdo vit në ndeshjet me dema në të gjithë Spanjën. Pavarësisht refuzimit të ndeshjeve me dema nga shumica e shoqërisë, administratat vazhdojnë ta subvencionojnë atë me paratë publike, dhe të gjitha partitë politike përveç PACMA-s vazhdojnë të mbajnë anë dhe të mos e mbështesin ndalimin”, u tha në fjalime.

Lufta me dema, e cila filloi në Spanjë në shekullin e 11-të dhe është vazhduar si një ngjarje kulturore në arena që nga fundi i shekullit të 18-të, u njoh si vlerë kulturore e Spanjës me votën e mbajtur në Senat në vitin 2013 dhe u vendos për të mbrojtur, inkurajuar dhe sjellë rregullim ligjor.

Midis 17 qeverive autonome të vendit, Ishujt Kanarie ndaluan ndeshjet me dema në vitin 1991 dhe Katalonja në vitin 2010.

Ndërsa çdo vit në Spanjë organizohen më shumë se 1.800 ndeshje me dema, në statistika thuhet se këto ngjarje kanë një efekt direkt dhe indirekt prej 3,5 miliardë eurosh në ekonominë spanjolle dhe ofrojnë punësim për rreth 200 mijë njerëz.