Vendosni fjalën kyçe....

India do rrisë me shpejtësi importet e qymyrit – Ministri i Energjisë


India mund të rrisë importet e qymyrit për shkak të shqetësimeve të furnizimit, pavarësisht nga një politikë afatgjatë për të frenuar blerjet nga jashtë, tha ministri i Energjisë, Raj Kumar Singh të premten për Bloomberg.

“Ne po e shikojmë gjendjen me ankth.” – u citua të ketë thënë ai.

Rreth 75% e energjisë elektrike të Indisë prodhohet nga qymyri. Sipas raportit, rezervat e qymyrit kanë rënë me rreth 11% që nga mesi i gushtit, dhe kjo i lë shoqëritë me një furnizim mesatar prej dhjetë ditësh, ndërsa nivelet e kërkuara janë më shumë se tre javë. Sipas Kumar Singh, termocentraleve iu kërkua të ruanin rezervat e duhura dhe të importonin qymyr nëse ishin afër përfundimit.

India solli mbi 25 milionë ton qymyr vetëm në qershor, një sasi rekord dhe mbi një të tretën më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, raportoi Reuters muajin e kaluar duke cituar të dhëna nga konsulencat Coalmint dhe Kpler

. Importet e qymyrit termik u rritën me 40%, ndërsa importet e qymyrit koks u rritën me 23% nga viti në vit, sipas të dhënave nga tregtari I-Energy me bazë në Indi. Në përgjithësi, importet e qymyrit në periudhën janar-qershor ishin 119.5 milionë ton, vetëm 0.6% më e ulët se në të njëjtën periudhë në periudhën para pandemisë 2019.

Coal India i drejtuar nga shteti publikoi një tender të parë importi në qershor për të dërguar të paktën 12 milionë ton lëndë djegëse fosile gjatë dymbëdhjetë muajve të ardhshëm për të frenuar mungesat në ndërmarrjet. NTPC-ja kryesore e Indisë rriti gjithashtu blerjet nga tregjet detare, raportoi Bloomberg.

Sipas një raporti të fundit nga Economic Times, kompanitë indiane kanë importuar vëllime të konsiderueshme të koksit të naftës nga Venezuela, një nënprodukt nga përmirësimi i naftës dhe një alternativë ndaj qymyrit, pasi kanë blerë të paktën katër ngarkesa që transportonin 160,000 ton karburant nga prilli deri në qershor. .

Analistët besojnë se India po i merr këto masa për të shmangur përsëritjen e krizës së qymyrit të vitit 2021, kur furnizimi me energji elektrike i vendit u rrezikua nga sezoni i musoneve që pa minierat e qymyrit të përmbytura.