Vendosni fjalën kyçe....

Greqia del nga programi i mbikëqyrjes së zgjeruar, 12 vjet pas paketës së shpëtimit


Greqia do të “kthejë një faqe në historinë e saj moderne” pasi Komisioni Evropian konfirmoi të mërkurën se vendi fqinj do të dalë nga programi i zgjeruar i mbikëqyrjes këtë muaj.

Kjo vjen 12 vjet pasi Greqia kërkoi një paketë ndërkombëtare shpëtimi.

Greqia mori më shumë se 260 miliardë euro nga Bashkimi Evropian dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) midis 2010 dhe 2015 për të parandaluar kolapsin total të ekonomisë së vendit.

Por këto para erdhën me shtrëngime të forta ndaj Athinës që iu kërkua të ndërmerrte reforma të mëdha ekonomike.

Ai përfundoi zyrtarisht marrëveshjen e tretë të shpëtimit me BE-në në 2018 dhe hyri në kuadrin e zgjeruar të mbikëqyrjes, në mënyrë që autoritetet e BE-së të mund të vazhdojnë të monitorojnë progresin e reformës.

Në një letër drejtuar qeverisë greke të datës 2 gusht, por të lëshuar të mërkurën, komisionerët Valdis Dombrovskis dhe Paolo Gentiloni thanë se Greqia ka përmbushur “pjesën më të madhe të angazhimeve politike” të marra që kur doli nga paketa e saj e shpëtimit dhe “arriti zbatimin efektiv të reformës, edhe nën rrethanat sfiduese të krijuara nga pandemia Covid-19 dhe, së fundmi, nga agresioni ushtarak i Rusisë kundër Ukrainës.”

“Si rezultat, qëndrueshmëria e ekonomisë greke është përmirësuar ndjeshëm dhe rreziqet e efekteve të përhapura në shtetet e tjera anëtare të eurozonës janë ulur ndjeshëm. Prandaj mbajtja e Greqisë nën mbikëqyrje të zgjeruar nuk është më e justifikuar,” shtuan ata.

Ministri grek i financave Christos Staikouras shkroi në Twitter për të thënë se 20 gushti do të shënonte “arritjen e një qëllimi madhor kombëtar” dhe vlerësoi “sakrificat e popullit grek” si dhe “politikën e kujdesshme ekonomike dhe të orientuar drejt reformave” të qeverisë.