Vendosni fjalën kyçe....

BE-ja arrin në një marrëveshje për naftën ruse


Pas disa javësh diskutime, vendet anëtare të BE-së kanë rënë dakord në parim për një raund të gjashtë të sanksioneve anti-ruse. Hungaria dhe Bullgaria do të vazhdojnë të blejnë naftë ruse, por shumica e rrugëve të tjera të importit do të bllokohen.

Presidenti i Këshillit të BE-së, Charles Michel tha se embargoja e zbutur do të prekë rreth 75% të importeve të naftës ruse, me përqindjen që do të rritet në 90% deri në fund të vitit.

Hungaria, e cila më parë kishte bllokuar sanksionet, u përjashtua nga kufizimet tregtare, tha kryeministri i saj Viktor Orban. “Familjet hungareze mund të flenë mirë.”- shkroi ai në rrjetet sociale.

Qeveria bullgare tha se i është dhënë gjithashtu një heqje dorë deri në vitin 2024. Kryeministri Kiril Petkov tha se vendit të tij i duhet një periudhë mospagimi për të kaluar rafineritë nga nafta e papërpunuar ruse në burime të tjera, citon RT.

BE-ja po kërkon të heqë Rusinë si furnizues të energjisë. Hungaria kundërshtoi propozimin e Brukselit për të shkurtuar të gjitha importet e naftës nga vendi, duke thënë se nuk mund të zëvendësonte karburantin menjëherë. Vendi pa dalje në det merr afërsisht 60% të naftës së tij të papërpunuar nga Rusia nëpërmjet tubacionit të epokës sovjetike Druzhba (“Miqësia”) dhe nuk ka asnjë mënyrë të lehtë për të importuar naftë nga deti.

Kufizimet e propozuara kërkonin miratimin e të 27 vendeve të BE-së, kështu që pozicioni i Hungarisë kishte vënë në mënyrë efektive veton ndaj sanksioneve që kur ato u hartuan për herë të parë në fillim të majit. Versioni i fundit parashikon një përjashtim të përkohshëm të Hungarisë në lidhje me naftën e tubacionit rus. Michel tha se kufizimet do të miratoheshin zyrtarisht të mërkurën. Udhëheqësit e BE-së kanë thënë se nafta e tubacionit rus do të duhet të ndalohet në një moment në të ardhmen.