Vendosni fjalën kyçe....

Britanikët paralajmërohen për ndërprerje energjie gjatë dimrit


Rreth gjashtë milionë familje britanike mund të përballen me ndërprerje të energjisë elektrike këtë dimër, nëse furnizimet me gaz rus në Evropë ndalojnë, raportoi ‘The Times’, duke cituar një dokument zyrtar.

Ai tha se importet e gazit natyror nga Norvegjia mund të përgjysmohen dimrin e ardhshëm mes kërkesës në rritje të BE-së. Britania blen rreth gjysmën e furnizimeve të saj nga vendi nordik.

Dërgesat e gazit natyror të lëngshëm nga prodhuesit kryesorë si Shtetet e Bashkuara dhe Katari gjithashtu mund të përgjysmohen këtë dimër, paralajmëroi qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, duke vënë në dukje konkurrencën e ashpër globale për furnizimet me karburant.

Ndërkohë, interkoneksionet nga Holanda dhe Belgjika gjithashtu mund të ndërpriten në dimër, pasi të dy vendet përpiqen të përmbushin kërkesat e tyre.

Mbretëria e Bashkuar, e cila është zotuar të heqë dorë nga importimi i naftës ruse deri në fund të vitit, tani po kërkon të forcojë furnizimin me energji elektrike duke zgjatur jetën e stacioneve të saj të thëngjillit dhe të vjetëruara të energjisë bërthamore.

Sipas raportit, objekteve të rënda industriale mund t’u thuhet të ndalojnë përdorimin e gazit, ndërsa termocentralet me gaz në Mbretërinë e Bashkuar mund të mbyllen për të ruajtur furnizimet e kufizuara.

Kjo thuhet se mund të çojë në mungesë të energjisë elektrike, me familjet britanike që mund të përballen me ndërprerje gjatë orëve të pikut në mëngjes dhe mbrëmje të ditëve të javës.

Nëse Rusia ndërpret plotësisht furnizimin me gaz natyror për BE-në, ndërprerjet mund të zgjasin për tre muaj.