Vendosni fjalën kyçe....

Protestuesit në Afrikën e Jugut bëjnë thirrje për largimin e Francës nga Afrika


Protestuesit në Afrikën e Jugut marshuan drejt ambasadës franceze në kryeqytetin Pretoria të mërkurën, duke kërkuar që Franca të ndalojë ndërhyrjen në çështjet afrikane.

“Franca vazhdon të mbajë baza ushtarake në pothuajse të gjitha vendet afrikane mbi të cilat kishin kontrollin kolonial.” – tha në protestë Julius Malema, udhëheqës i Luftëtarëve të Lirisë Ekonomike (EFF), partia e tretë më e madhe në parlament.

Qindra mbështetës të EFF-së të veshur me bluza të kuqe dhe beretë të kuqe iu bashkuan protestës si pjesë e përkujtimit të Ditës së Afrikës. Disa brohorisnin se Franca duhet të largohej nga Afrika, ndërsa të tjerët mbanin pankarta që dënonin ndërhyrjen e supozuar franceze në kontinent.

Në listën e kërkesave të dorëzuara ambasadorit francez në Afrikën e Jugut, Aurelien Lechevallier, EFF tha se Franca duhet t’i japë fund disa nga pakteve të saj koloniale me ish-kolonitë e saj afrikane, si p.sh. përdorimi i frangës si monedhë e saj, politika monetare e së cilës thuhet se është diktuar nga banka qendrore franceze.

“Afrika nuk do të jetë e lirë derisa vendet afrikane të rimarrin bankat e tyre dhe të kenë monedhën e tyre si vende të pavarura. Është për këtë arsye që bashkimi i kontinentit afrikan mbetet urgjent, që afrikanët të qëndrojnë së bashku kundër imperializmit.” – tha Malema.

Dita e Afrikës përkujtohet çdo vit më 25 maj për të shënuar formimin e Organizatës së Unitetit Afrikan (OAU) në Etiopi, e cila tani njihet si Bashkimi Afrikan.

EFF gjithashtu pretendoi se Franca ka luajtur një rol në shumë grushte shteti dhe përmbysje të paligjshme të shumë qeverive në kontinentin afrikan.

Duke iu përgjigjur akuzave në një intervistë të transmetuar në transmetuesin shtetëror SABC, ambasadori Lechevallier tha se është gabim që Franca të fajësohet për të gjitha problemet e kontinentit.

“Franca sot është një partner dhe mik i Afrikës. Ne mbështesim një Afrikë të pavarur dhe duam të forcojmë lidhjen tonë me Afrikën.” – tha ai.