Vendosni fjalën kyçe....

Rusia fut në përdorim nëndetësën e re gjigante, e ndërtuar për luftë bërthamore


Më 8 korrik, marina ruse mori në dorëzim K-329 Belgorod, nëndetësja më e gjatë me energji bërthamore në botë, tha në një deklaratë për shtyp ndërtuesi rus i nëndetëseve Sevmash.

Edhe pse përcaktimet e sakta të Belgorod nuk janë publikuar, Naval News raporton se byka e zmadhuar e klasit ‘Oscar II’ e Belgorod vlerësohet të jetë 178 metra e gjatë dhe 15 metra e gjerë, duke e bërë nëndetësen e vetme më të madhe të klasit Typhoon.

Naval News gjithashtu vë në dukje se kapaciteti i Belgorod ka shumë të ngjarë të kalojë 19,000 ton të klasës Oscar-II dhe është më e madhe se nëndetësja më e madhe perëndimore, e klasit Ohio të SHBA-së.

Sipas Sevmash, Belgorod është projektuar për të trajtuar problemet shkencore dhe për të kryer operacione kërkimi dhe shpëtimi. Për më tepër, ajo mund t’i shërbejë transportuesve për automjetet e shpëtimit në det të thellë dhe automjetet autonome nënujore pa pilot.

Naval Neës raporton se Belgorod është transportuesi i parë i dronit nënujor të armatosur me armë bërthamore Poseidon, i cili mund të japë një goditje të dytë bërthamore në qendrat e popullsisë, qytetet kryesore dhe qendrat industriale pranë bregut duke shkaktuar cunami shkatërruese radioaktive.

Burimi tregon gjithashtu se ajo është projektuar për të mbajtur nëndetësen shumë të klasifikuar të misionit special Losharik. Përveç mbajtjes së dronit Poseidon, The Warzone raporton se Belgorod mund të shërbejë si një anije amë për platforma të ndryshme spiunazhi nënujor pa pilot, përfshirë Losharik.

Burimi vë në dukje timonët e poshtëm të përforcuar të Belgorod-it, duke e lejuar atë të ulet në fund të detit dhe aftësinë e tij për të vendosur mjete nënujore pa pilot (UUV) që mund të përdoren për qëllime spiunazhi duke përgjuar ose prerë kabllot e komunikimit të nëndetëseve.

Një aftësi e tillë mund të verbojë apo edhe të gjymtojë një kundërshtar, pasi 95% e trafikut global të internetit kalon përmes këtyre kabllove, siç theksohet nga think tank-i i Këshillit Atlantik.