Vendosni fjalën kyçe....

Ligjvënësi amerikan kërkon futjen e trupave amerikane në Ukrainë


Përfaqësuesi Adam Kinzinger, një Republikan nga Illinois, njoftoi të dielën se do të prezantojë një rezolutë që autorizon përdorimin e forcës ushtarake nëse Rusia vendos përdorimin e ‘armëve kimike, biologjike dhe/ose bërthamore’ në Ukrainë.

Kinzinger ka nxitur vazhdimisht përfshirjen e SHBA-së në konfliktin e vazhdueshëm dhe më parë ka mbështetur masat që kritikët dhe Presidenti Biden thanë se do të çonin në një ‘luftë të tretë botërore’.

Rezoluta e Kinzinger do të autorizonte presidentin të përdorte ushtrinë amerikane për të ‘ndihmuar në mbrojtjen dhe rivendosjen e integritetit territorial të Ukrainës’, në përgjigje të një përdorimi hipotetik rus të armëve kimike, biologjike ose bërthamore në tokën ukrainase.

Rezoluta do t’i jepte presidentit autoritetin e vetëm për të përcaktuar nëse një sulm i tillë nga Rusia kishte ndodhur në të vërtetë, pa kërkuar ndonjë hetim ndërkombëtar. Si një autorizim për përdorimin e forcës ushtarake, ose AUMF, rezoluta do të funksiononte si AUMF pas 11 shtatorit që është rinovuar çdo vit që nga viti 2001.

Ky autorizim u ka dhënë presidentëve të SHBA leje ligjore për të sulmuar më shumë se një duzinë vendesh që nga viti 11 shtatori, duke përfshirë Afganistanin, Irakun, Sirinë, Somalinë dhe Jemenin, pa një deklaratë zyrtare të luftës.

“Siç ka thënë Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Putini duhet të ndalet.” – thuhet në një deklaratë nga zyra e Kinzinger.

“Prandaj, Komandanti i Përgjithshëm i ushtrisë më të madhe në botë duhet të ketë autoritetin dhe mjetet për të ndërmarrë veprimet e nevojshme për ta bërë këtë.”

Kinzinger, një republikan që rreshtohet me demokratët për shumicën e çështjeve, ka bërë thirrje publikisht për përfshirjen e SHBA-së në konflikt tashmë. Brenda një dite pasi forcat ruse hynë në Ukrainë në shkurt, Kinzinger kërkoi që NATO të zbatonte një ‘zonë të ndaluar fluturimi’ mbi vend, një veprim që do ta bënte aleancën ushtarake të udhëhequr nga SHBA të angazhohej për të rrëzuar aeroplanët rusë dhe për të goditur mbrojtjen e sistemeve ajrore ruse.