Vendosni fjalën kyçe....

Kryebashkiaku i Otavës dëshiron t’i shesë kamionë e konfiskuar të ‘Karvanit të lirisë’ (Video)


Kryetari i bashkisë së Otavës, Jim Watson, ka lavdëruar goditjen e policisë ndaj protestuesve të ‘Karvanit të Lirisë’ kundër pasaportave të vaksinave në kryeqytetin kanadez.

Me pastrimin e demonstratave, ai i tha medias shtetërore se kamionët, kampingjet dhe automjetet e sekuestruara nga protestuesit duhet të shiten, duke pretenduar se pushtetet emergjente të kryeministrit Justin Trudeau e lejojnë atë ta bëjë këtë.

Duke folur për CBC të shtunën, Watson përgëzoi oficerët e policisë për pastrimin e protestuesve nga qendra e Otavës, ku ata kishin qëndruar në kamp për tre javë duke protestuar ndaj pasaportës së vaksinës. Demonstratat u thyen nga oficerët e policisë së qytetit dhe ajo federale mes të premtes dhe të shtunës pasi Trudeau thirri Aktin e Emergjencave të papërdorur më parë.

Pavarësisht pamjeve video që tregojnë skena tronditëse të brutalitetit të policisë, Watson tha se oficerët kishin ‘bërë një punë të jashtëzakonshme’ dhe ishin ‘shumë të matur në reagimin e tyre’. Të paktën 170 protestues janë arrestuar, më shumë se 50 automjete janë sekuestruar dhe qeveria ka ngrirë llogaritë bankare të të paktën 76 pjesëmarrësve dhe mbështetësve të protestës.

“Sipas Ligjit të Emergjencave, unë e kam pyetur avokatin tonë dhe menaxherin tonë të qytetit,  si mund t’i mbajmë kamionët, furgonët dhe gjithçka tjetër që kemi konfiskuar dhe t’i shesim ato pjesë të pajisjeve për të ndihmuar në rikuperimin e disa kostove?’”, tha Watson për CBC.

Më herët të shtunën, arkëtarja e qytetit Wendy Stephanson pretendoi se menaxhimi i protestës po i kushtonte qytetit afërsisht 1 milion dollarë kanadezë (785,000 dollarë amerikanë) në ditë.

Është e paqartë nëse plani i Watson do të shkojë përpara dhe nëse Akti i Emergjencave në të vërtetë i lejon qytetit të nxjerrë në ankand automjetet e sekuestruara. Policia e Otavës ka deklaruar më parë se automjetet e sekuestruara do të mbahen për shtatë ditë, kohë pas së cilës ato mund të merren. Po kështu, ligji për Emergjencat aktualisht po zbatohet pavarësisht se nuk po debatohet në Parlament dhe mund të përfundojë i ndryshuar ndjeshëm.

Ndërsa disa nga kryeministrat provincialë të Kanadasë kanë lehtësuar rregullat e tyre për maskimin dhe vaksinimin që nga fillimi i protestës, mandati i vaksinës mbarëkombëtar i Trudeau për kamionistët ndërkufitarë dhe një rregull që kërkon që kanadezët të vaksinohen për t’u larguar nga vendi mbeten në fuqi.