Vendosni fjalën kyçe....

Matteo Renzi akuzohet për financim të paligjshëm të partive, nën akuzë edhe deputetë e biznesmenë


Prokurorët në Itali kanë akuzuar zyrtarisht ish-kryeministrin Matteo Renzi për financim të paligjshëm të një partie politike.

Prokurorët e Firences thonë se Renzi duhet të dalë në gjyq pas një hetimi mbi parregullsitë e supozuara në financimin e Open, një fondacion që ndihmoi në financimin e Renzi-t nga kryebashkiaku i Firences në kryeministër të vendit dhe lider i Partisë Demokratike të majtë (ai tani është lider i Partia Italia Viva).

Dhjetë të tjerë, përfshirë parlamentarë, drejtues biznesi dhe një ish-president i fondacionit, janë gjithashtu të akuzuar si pjesë e hetimit. Ndër krimet e supozuara janë financimi i paligjshëm i partive, korrupsioni, pastrimi i parave dhe trafikimi i ndikimit, shkruan Politico.

Në hetim janë përfshirë edhe katër kompani, përfshirë British American Tobacco Italia. Sipas prokurorëve, Open veproi sikur të ishte pjesë e Partisë Demokratike dhe mori 3.5 milionë euro fonde, të cilat u shpenzuan për mbështetjen e aktiviteteve politike të Renzit dhe aleatëve të tij.

Më 4 prill do të mbahet seanca paraprake, kur gjyqtari do të vendosë nëse gjykimi duhet të vazhdojë.

Renzi ka thënë gjithmonë se Open është një fondacion dhe jo një parti, ndaj nuk mund të ketë financime të paligjshme partiake. Në një deklaratë, ai tha se një gjyq ishte ‘një përfundim i paramenduar dhe i pritur gjerësisht’.

“Më në fund gjyqi do të fillojë në gjykatë dhe jo nga media,” tha ai.

“Tani italianët do të mund të shohin se sa të dobëta janë akuzat dhe sa skandaloze janë metodat e përdorura nga prokurorët e Firences.” – shtoi Renzi.

Renzi tha se kishte bërë një kallëzim penal kundër tre prej prokurorëve, duke vënë në dukje se njëri kishte tentuar më parë dhe pa sukses të ndiqte familjen e tij, duke shtuar: “Unë nuk kam kryer asnjë krim, shpresoj që prokurorët e Firences të mund të thonë të njëjtën gjë.”

Përfaqësuesit e British American Tobacco nuk iu përgjigjën kërkesave për koment.