Vendosni fjalën kyçe....

BE-ja po mendon për euron dixhitale


Komisioni Evropian njoftoi të mërkurën se po planifikon të propozojë një projektligj për një euro dixhitale në fillim të vitit të ardhshëm.

Projektligji do të shërbejë si bazë ligjore për punën e vazhdueshme teknike të Bankës Qendrore Evropiane për versionin virtual të një kartëmonedhe ose monedhe euro.

Bankat qendrore në të gjithë botën po zhvillojnë para virtuale për të siguruar që ato të mos dëmtohen nga popullariteti në rritje i kriptomonedhave, gjë që ka frymëzuar Big Tech që të shikojë mënyrat për të hyrë në tregun e pagesave.

Një nga tronditjet më të mëdha ishte kur Facebook, në pronësi të Meta-s, njoftoi disa vite më parë se do të hidhte në tre një monedhë virtuale me 25 kompani të tjera.

Edhe pse shtytja politike dhe rregullatore në të dyja anët e Atlantikut e vrau atë projekt, kjo shtytje më e gjerë i ka shtyrë politikëbërësit në veprim.

“Nëse ne nuk e plotësojmë këtë kërkesë, atëherë do ta bëjnë të tjerët,” u tha anëtari i Bordit Ekzekutiv të BQE-së Fabio Panetta para eurodeputetëve në mes të nëntorit.

“Si bashkëligjvënës do të luani një rol kyç në çdo ndryshim në kuadrin legjislativ të BE-së që mund të jetë i nevojshëm për të futur një euro dixhitale.”

BQE-ja aktualisht po kryen eksperimente të brendshme me euron dixhitale dhe pret të fillojë të punojë për një prototip në fund të vitit 2023. Guvernatorët e eurozonës do të vendosin më pas nëse ia vlen krijimi i një euroje dixhitale. Nëse e bëjnë, monedha virtuale mund të jetë gati deri në vitin 2025.