Vendosni fjalën kyçe....

1 në 7 amerikanë të vaksinuar ka prishur miqësitë me shokët e pavaksinuar – Sondazhi


Shumë amerikanë kanë larguar nga jeta miqtë e tyre gjatë pandemisë Covid-19, dhe për ata që kanë zgjedhur të vaksinohen, pikëpamjet mbi vaksinat shpesh janë arsyeja e prishjes së marrëdhënieve, ka treguar një sondazh i ri.

Sondazhi, i kryer në fillim të këtij muaji nga studiuesi OnePoll, tregoi se 16% e të anketuarve kanë mbyllur të paktën tre miqësi në një vit e gjysmë. Rreth 14% e amerikanëve të vaksinuar thanë se i kanë ndërprerë marrëdhëniet me miqtë që kanë zgjedhur të mos vaksinohen kundër virusit.

Të anketuarit e vaksinuar kishin pothuajse katër herë më shumë gjasa se ata që nuk kanë ndërmend të vaksinohen – 66% deri në 17% – që të kenë përfunduar miqësitë gjatë pandemisë. Sondazhi tregoi se 97% e njerëzve të vaksinuar i konsiderojnë miqtë e tyre të mëparshëm si ‘anti-vaksinues të plotë’ dhe thanë se ata kurrë nuk mund t’i bëjnë ata të kuptojnë rëndësinë e bërjes së vaksinave.

Vaksinimi kundër Covid-19 është një nga çështjet më përçarëse që shkakton një prishje marrëdhënieje mes amerikanëve. 14% që cituan vaksinat si arsye për përfundimin e miqësive, në krahasim me 16% që fajësuan dallimet politike dhe 15% për takimin mes ish-partnerin. Arsye të tjera përfshinin zbulimin e miqve të tyre që ishin gënjeshtarë (7%) dhe që një mik të sajonte histori për ta (12%).

Hollywood me sa duket ka ‘bekuar’ idenë e braktisjes së miqve që refuzojnë të vaksinohen. Aktorja Jennifer Aniston – për ironi, ylli i serialit televiziv ‘Friends’ – tha muajin e kaluar në një intervistë se ajo kishte përfunduar marrëdhëniet me njerëzit që nuk pranonin të vasinohen ose që zgjodhën të mos e tregonin statusin e tyre të vaksinimit.