Vendosni fjalën kyçe....

Studiuesit zbulojnë lidhjen midis hollimit të shtresës së trurit te adoleshentët dhe shfaqjen e psikozës gjatë jetës


Shkencëtarët në SHBA kanë zbuluar një lidhje midis ndryshimeve në trashësinë e lëndës gri në trurin e adoleshentëve dhe një rritje të mëvonshme të rrezikut të zhvillimit të psikozës gjatë jetës.

Gjetjet mund të hapin rrugën për zbulimin e hershëm, përmes analizave më të përqendruara të skanimeve si dhe një trajtimi më efektiv për pacientët.Studiuesit nga Universiteti i Pittsburgh në SHBA dhe Universiteti i Maastricht në Holandë ekzaminuan skanimet MRI të 3,169 vullnetarëve me një moshë mesatare 21 vjeç.

Rreth 1,792 nga skanimet ishin të trurit të pacientëve që tashmë konsiderohet se janë në ‘rrezik të lartë klinik për zhvillimin e psikozës’.

Fatkeqësisht 253 nga pjesëmarrësit në studim shfaqën psikozë brenda dy vjetësh.Studiuesit vunë re një lidhje shkakësore midis një rreziku më të lartë të psikozës dhe trashësisë më të ulët kortikale të përgjithshme dhe lëndës gri të holluar në rajonet e lobit temporal dhe frontal të trurit të pjesëmarrësve.

Lënda gri është shtresa e hollë e jashtme e trurit tonë ku ndodhin shumica dërrmuese e funksioneve tona më të larta njohëse, duke përfshirë të menduarit, perceptimin dhe përpunimin e gjuhës.

Ndërsa hollimi i kortikalit ndodh natyrshëm kur njerëzit plaken, shkalla në të cilën kjo rrallim ndodh tani është e lidhur me rrezikun e zhvillimit të psikozës për herë të parë.

Psikoza është një çrregullim mendor i karakterizuar nga simptoma të tilla si mashtrime ose halucinacione ku pacientët shpesh shkëputen gjithnjë e më shumë nga realiteti. Këto mund të përfshijnë dëgjimin e zërave, gjë që ka kuptim duke pasur parasysh se sa pjesë e fakultetit të gjuhës njerëzore ndodhet në hollimin e lëndës gri.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *