Vendosni fjalën kyçe....

Raporti i OKB-së: Marrëveshja e SHBA-së me talibanët nuk shkëputi lidhjet e tyre me al-Kaedan


Një raport i ri i Kombeve të Bashkuara thotë se Talibanët siguruan al-Kaedën se ajo do të mbante lidhjet e tyre të ngushta përkundër marrëveshjes së “paqes” me organizatën që administrata Trump e ka përkrahur si një sinjalizim i një ndërprerje midis Talibanëve dhe grupit terrorist përgjegjës për sulmet terroriste të 11 shtatorit.

Udhëheqja e lartë e Al-Kaidës mbetet e pranishme në Afganistan, si dhe qindra operativë të armatosur të Al-Kaida në Nënkontinentin Indian, dhe grupe të luftëtarëve të huaj terroristë të lidhur me Talibanët“, thuhet në raportin e Kombeve të Bashkuara, duke vlerësuar se rreth 400 deri në 600 opera të armatosur të Al Kaedës janë aktualisht në Afganistan, raporton CNN.

Talibanët konsultoheshin rregullisht me Al-Kaidën gjatë negociatave me Shtetet e Bashkuara dhe ofruan garanci se kjo do të respektonte lidhjet e tyre historike,” shtoi raporti.

Raporti u dërgua në Këshillin e Sigurimit të OKB-së në fund të muajit të kaluar dhe u prodhua nga Ekipi i Mbikëqyrjes Analitike dhe Sanksioneve të Kombeve të Bashkuara.

Administrata Trump ka thënë se marrëveshja e saj në shkurt me Talibanët nënshkroi shkëputjen e grupit me al-Kaedën.

Raporti i OKB-së i publikuar të hënën thotë se Talibanët dhe al-Kaeda kanë mbajtur lidhje të ngushta dhe se në një seri takimesh talebanët i siguronin rregullisht grupit terrorist që nuk do të braktiste lidhjet e tij me al-Kaidën gjatë negociatave me Shtetet e Bashkuara.

Raporti thoshte se një takim i tillë u zhvillua në Provincën Helmand të Afganistanit gjatë pranverës 2019, ku një ish këshilltar themelues i Talibanëve, Mullah Omar, “raportohet se u takua me Hamza Usama Muhamed bin Laden për ta qetësuar personalisht” se talebanët “nuk do të prisheshin lidhjet e saj historike me Al-Kaidën për çdo çmim “.

Administrata Trump tha në shtator se Hazma bin Laden, djali i themeluesit të al-Kaidës, Osama bin Laden, ishte “vrarë në një operacion kundër terrorizmit të Shteteve të Bashkuara në rajonin Afganistan / Pakistan”.

Marrëdhëniet midis Talibanëve, veçanërisht rrjeti Haqqani dhe Al-Kaida mbeten të ngushta, bazuar në miqësi, një histori të luftës së përbashkët, simpati ideologjike dhe martesa“, thuhet në raport. Rrjeti Haqqani është i lidhur ngushtë me Talibanët dhe anëtarët e rrjetit mbajnë pozicione drejtuese te Talibanët.

Raporti thotë se disa vende “raportuan se Talibanët duket se kanë forcuar marrëdhëniet e tyre me Al-Kaidën dhe jo të kundërtën“, me një shtet anëtar duke thënë “se rregullsia e takimeve midis të moshuarve të Al-Kaidës dhe Talibanëve krijoi asnjë pauze midis dy trillimeve “.