Vendosni fjalën kyçe....

Greqia miraton javën gjashtëditore të punës


Qeveria greke ka lejuar më shumë biznese të vendosin një javë pune gjashtë-ditore për punonjësit e tyre në një përpjekje për të forcuar ekonominë në vështirësi. Greqia është anëtari i parë i Bashkimit Evropian që prezantoi masën.

Sipas legjislacionit, që ka hyrë në fuqi më 1 korrik, skema gjashtëditore do kufizohet vetëm për bizneset private që ofrojnë shërbime brenda 24 orëve, si dhe për ato që kanë një ngarkesë të jashtëzakonshme pune. Punonjësit e angazhuar në sektorët e shërbimit ushqimor dhe turizmit janë të përjashtuar.

Sipas javëve të zgjatura të punës, punonjësit në disa industri dhe objekte prodhuese kanë të drejtë të zgjedhin midis punës së dy orëve shtesë në ditë ose një turni shtesë tetë orësh. Punonjësit do marrin 40% pagesë shtesë për ditën e gjashtë të punës, ose 115% më shumë nëse punojnë të dielave dhe festave.

Sipas kryeministrit Kyriakos Mitsotakis, masa pritet të ndihmojë qeverinë të luftojë prodhimtarinë në rënie të vijueshme lidhur me një popullsi në tkurrje dhe mungesën e punëtorëve të kualifikuar.

“Thelbi i këtij legjislacioni është miqësor ndaj punëtorëve, i orientuar thellësisht nga rritja”, tha Mitsotakis pasi parlamenti grek miratoi ligjin disa muaj më parë.

Prodhimtaria ka qenë ndër problemet më të mëdha për ekonominë greke që kur ajo u zhyt në një recesion të thellë pas krizës së borxhit të vitit 2009, që shkaktoi një rritje të madhe të papunësisë pasi shumë biznese falimentuan.

Të dhënat e gjurmuara nga Komisioni Evropian tregojnë se prodhimtaria nominale e punës për orë pune në Greqi është gati 40% më e ulët se mesatarja e BE-së.

Shifrat e Eurostat për vitin 2023 zbuluan se mesatarja e javës së punës në vend është 39.8 orë, më e larta në bllok, e ndjekur nga Rumania dhe Qiproja. Me një pagë minimale mujore prej 830 eurosh, Greqia renditet e 15-ta në BE në këtë drejtim. Për sa i përket fuqisë blerëse, ajo renditet e parafundit në bllok. Në vitin 2023, java mesatare e punës në BE ishte 36.1 orë.