Vendosni fjalën kyçe....

Lushnje, pjeshkët shiten 60 lekë më pak se një vit më parë, fermerët: Kemi humbje


100 hektarë pjeshkë në fshatrat e Fier-Sheganit në krah të rezervuarit të Thanës, këtë vit kanë prodhim të mbarë dhe cilësor, por fermerët ankohen për shitjen e tyre me çmim mjaft të ulët nga një vit më parë. Cilësia e parë e frutave të pjeshkave shitet deri në 50 lekë për kilogram, rreth 60 lekë më pak se sezonin e kaluar Shkakun e kësaj ulje të madhe fermerët e lidhin me mungesën e eksporteve, shkruan Shqiptarja.com.

“Çmimi më i lartë 50 lekë. Cilësia e parë. Sivjet na ndihmoi se nuk donte vaditje. Plus spërkatjet. Çmimi është dobët. Sivjet është më dobët. Prodhimi është i mirë, cilësia ultra. Kam gocën në Tiranë dhe thotë domatja këtu 20 lekë, atje në Tiranë 150 lekë. Nuk llogarisim krahët e punës. Puna është e madhe. Ku ka ndihmë shteti. Ra breshër parvjet dhe nuk morëm asgjë. Shumë keq është. Për momentin jemi dobët shumë”, tha një fermer.

Me këtë çmim, fermerët deklarojnë se janë të falimentuar, pasi çmimet e plehrave pesticideve dhe në përgjithësi gjithë inputeve janë të shtrenjta ashtu si dhe karburantet që përdoren për ujitje.

“Me këtë çmim është sot nuk kemi asnjë lloj interesi. Cilësia e parë është 50 lekë. Është dobët farë. Çmimi është shumë i dobët. Unë kam dhe sera dhe pemë. 1500 rrënjë. Nuk ja vlen kështu. Se di çfarë po bëhet kështu”, tha një tjetër fermer.

Fermerët kërkojnë ndërhyrjen e shtetit pasi kështu tregtarët sigurojnë fitime deri katër herë më shumë sesa fermerët prodhues.