Vendosni fjalën kyçe....

E dinit cilat janë fjalët më të gjata në botë, ajo në anglisht duhet tre orë për t’u lexuar (Video)


Ju mund të keni dëgjuar njerëz që thonë se fjala më e gjatë në gjuhën angleze është “antidisestablishmentarianism”, një term i vjetër që ka zënë pluhur tashmë që përkufizohet si “kundërshtim ndaj tërheqjes së mbështetjes shtetërore ose njohjes nga një kishë e themeluar”.

Me 28 shkronja dhe 12 rrokje, sigurisht që është një fjalë e gjatë, por nuk është domosdoshmërisht më e gjata. Po kush është fjala më e gjatë në anglisht, për të shqiptuar të ciën duhen 3 orë?

Disa njerëz pretendojnë se fjala më e gjatë në anglisht ka 189,819 shkronja, duke filluar me “metionyl…” dhe përfundon me “…isoleucine”.

Në vitin 2017, personazhi i njohur i YouTube, MrBeast, postoi një video në të cilën ai mërmëriti tërë fjalën dhe e kaloi në pak më pak se 2 orë. Përpjekjet e tjera thuhet se kanë zgjatur deri në 3 orë.

Fjala është emri i plotë kimik i Titin, proteina më e madhe e njohur që përbëhet nga mbi 34,000 aminoacide. Është kaq e pabesueshme e gjatë sepse në thelb rendit të gjitha aminoacidet në zinxhirin që formojnë proteinën.

Pneumonoultramikroskopikesilikovolkanokonioza

Nëse dëshironi një pretendent më pak të diskutueshëm, “pneumonoultramikroskopiksilikovolkanokonioza” thuhet se është fjala më e gjatë e renditur aktualisht në fjalorët e Oksfordit. Kjo është një fjalë me 45 shkronja që i referohet një sëmundjeje të mushkërive të shkaktuar nga thithja e grimcave të vogla të silicës nga një shpërthim vullkanik.

Disa puristë mund të kundërshtojnë përfshirjen e kësaj fjale pasi është një term teknik që nuk përdoret në komunikimin e përditshëm.

Për më tepër, disa argumentojnë se fjala është e sajuar – domethënë, njerëzit që e krijuan fjalën qëllimisht e bënë shumë qesharake për të thyer rekorde. Në të vërtetë, ajo nuk u krijua organikisht nga një mjek apo shkencëtar, por u detyrua në gjuhën angleze në vitet 1930 nga Everett M Smith, ish-presidenti i Lidhjes Kombëtare të Enigmës.

Fjala më e gjatë në botë

Përtej anglishtes, shumë gjuhë të tjera strehojnë fjalë shumë të gjata. Gjermanishtja është e njohur për fjalët e saj të përbëra ku shumë fjalë janë ngjitur së bashku si tulla Lego. Me 63 shkronja, fjala më e gjatë e gjermanishtes ishte  “Rindfleischetikettierungsüberëachungsaufgabenübertragungsgesetz”, e cila përshkruante një ligj të zhvilluar në 1999 gjatë krizës së BSE për të rregulluar etiketimin e viçit në shtetin gjerman të Mecklenburg-Vorpommern.

Megjithatë, në vitin 2013, problemi i BSE u kontrollua gjerësisht dhe ligji u shfuqizua, duke e çuar fjalën në koshin e plehrave të historisë. Sot, fjala më e gjatë që do gjeni në një fjalor gjerman është “Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung”, e cila ka të bëjë me sigurimin e makinës.

Sipas Rekordeve Botërore Guinness, fjala më e gjatë në botë përmban 195 karaktere sanskrite, duke u transliteruar në 428 shkronja në alfabetin latin. Përdorur për të përshkruar rajonin Tamil Nadu të Indisë dhe është: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्