Vendosni fjalën kyçe....

Forumi i Antalias, ministri Hasani: BE-ja ka potencialin për t’u bërë një lojtar i vërtetë global


I ftuar në një nga panelet e Forumit të Diplomacisë në Antalia, ministrii për Evropën dhe Punët e Jashtme, Igli Hasani, tha se Bashkimi Evropian nuk duhet të dështojë në formësimin e tranzicionit, nëse dëshiron të bëhet një aktor që mund të ndikojë realisht në ngjarjet në Lindjen e Mesme ose Ukrainë ose kudo ku do të ndodhë kriza e ardhshme.

Hasani vuri theksin në përpjekjet e BE-së për t’u bërë një aktor global.

“BE ka potencialin për t’u bërë një lojtar i vërtetë global dhe nuk mund t’i shmanget më zgjedhjeve të vështira. Aftësia e Unionit për të formësuar tranzicionet fillon në fqinjësinë e tij të afërt dhe zgjerimi është çelësi për të arritur këtë qëllim”, nënvizoi Ministri Hasani. Sipas kryediplomatit shqiptar, e vetmja përgjigje ndaj krizave aktuale janë përpjekjet e vazhdueshme për të forcuar multilateralizmin.

“Multilateralizmi po vuan specifikisht në dy dekadat e fundit. Kemi disa organizata ndërkombëtare që nuk po japin atë që pritet. Ne jemi ende zona gri në stomakun e Evropës. Jemi rrethuar nga një kufi i BE, por ende nuk jemi të integruar. Ende duke luftuar për të zhvilluar tre elementet: demokracinë liberale bazuar në sundimin e ligjit, ekonominë e tregut të lirë dhe lirinë dhe të drejtat themelore të njeriut”.

Në edicionin e tretë të tij, Forumi i Diplomacisë së Antalias mblodhi krerët e shteteve dhe qeverive, ministra, diplomatë, liderë biznesi, akademikë, ekspertë dhe përfaqësues të rinjsh dhe mediash për një debat gjithëpërfshirës. Tema kryesore e Forumit të këtij ishte “Përparimi i diplomacisë në kohë trazirash”.