Vendosni fjalën kyçe....

Partia Social Demokratike gjermane: Njohja e shtetit palestinez nuk duhet të jetë më “tabu”


Partia Social Demokratike (SPD) e kancelarit Olaf Scholz tha se njohja e një shteti palestinez nuk duhet të jetë më një “tabu” në Gjermani, duke përmendur zhgënjimin ndërkombëtar në rritje me veprimet ushtarake të Izraelit në territoret e pushtuara palestineze.

“Njohja e një shteti palestinez nuk duhet të jetë tabu për ne. Për të shpëtuar nga spiralja e dhunës, për të dalë prej saj duhen dy gjëra. Së pari, duhet të vendoset menjëherë një armëpushim, i ndjekur nga lirimi i pengjeve. Duhet të lidhet me një ofertë politike që ofron siguri për të dyja palët”, tha ligjvënësi i SPD-së dhe zëdhënësi i politikës së jashtme të partisë, Nils Schmid, për revistën e përjavshme të lajmeve “Der Spiegel”.

“Kjo duhet të përfshijë normalizimin e marrëdhënieve të Izraelit me shtetet arabe, por edhe njohjen e një shteti të Palestinës. Kufijtë përfundimtarë duhet të qartësohen gjatë negociatave, por në fillim, të gjitha palët duhet të pranojnë se cili është qëllimi i negociatave: një shtet palestinez që nuk mund të kërcënojë Izraelin”, shtoi Schmid.

Gjermania dhe BE-ja kanë mbështetur prej kohësh një zgjidhje me dy shtete në Lindjen e Mesme, por vetëm si pjesë e një zgjidhjeje të negociuar. Me bisedimet e bllokuara prej kohësh dhe intensifikimin e sulmit ushtarak të Izraelit në Gaza, disa vende evropiane po avokojnë hapur për njohjen e një shteti palestinez sa më shpejt.

Në një zhvillim të ngjashëm, Schmid shprehu dyshime brenda partisë së tij për proporcionalitetin e veprimeve ushtarake vdekjeprurëse të Izraelit në Gaza.

“Dyshimet për proporcionalitetin e dislokimit po rriten në SPD. Dhe personalisht kam dyshime të forta për këtë”, tha ligjvënësi i SPD-së.