Vendosni fjalën kyçe....

Universiteti në Nju Jork do ofrojë shkollimin falas për mjekësi pas dhuratës 1 miliard dollarëshe


Një shkollë mjekësore në qytetin e Nju Jorkut do t’u ofrojë studentëve shkollim falas pas një donacioni prej 1 miliard dollarësh nga e veja 93-vjeçare e një investitori të madh në Wall Street.

Dhurata për Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein erdhi nga Dr Ruth Gottesman, një ish-profesore në shkollën e Bronksit.

Ky është një nga donacionet më të mëdha të bëra ndonjëherë në një shkollë amerikane dhe është më i madhi i bërë ndonjëherë në një shkollë mjekësore.

Bronx, bashkia më e varfër e qytetit të Nju Jorkut, është renditur si më e pashëndetshme nga 62 qarqet e Nju Jorkut.

Në një deklaratë, dekani i universitetit Dr Yaron Yomer tha se dhurata “transformuese” “revolucionon rrënjësisht aftësinë tonë për të vazhduar tërheqjen e studentëve që janë të përkushtuar ndaj misionit tonë, jo vetëm atyre që mund ta përballojnë atë”.

Tarifa e shkollimit është gati 59,000 dollarë çdo vit, duke i lënë studentët me borxhe të konsiderueshme.

Deklarata nga universiteti vuri në dukje se studentët në vitin e tyre të fundit do të rimbursohen për shkollimin e pranverës 2024, dhe nga gushti, të gjithë studentët, përfshirë ata që janë aktualisht të regjistruar, do të marrin shkollimin falas.

Dhurimi “do të çlirojë dhe ngrejë studentët tanë, duke u mundësuar atyre të ndjekin projekte dhe ide që përndryshe mund të jenë penguese”, shtoi Dr Yomer.

Dr Gottesman, tani 93 vjeç, filloi të punojë në shkollë në vitin 1968. Ajo studioi aftësitë e kufizuara në të nxënë, drejtoi programe të shkrim-leximit dhe zhvilloi protokollet e shqyrtimit dhe vlerësimit të përdorur gjerësisht.

Burri i saj i ndjerë, David Gottesman, themeloi një shtëpi të shquar investimi dhe ishte një investitor i hershëm në Berkshire Hathaway, konglomerati shumëkombësh i Warren Buffet. Ai vdiq në shtator 2022 në moshën 96-vjeçare.

Dr Gottesman tha në një deklaratë se mjekët që trajnohen në Einstein vazhdojnë të “sigurojnë kujdesin më të mirë shëndetësor për komunitetet këtu në Bronx dhe në të gjithë botën”.

“Unë i jam shumë mirënjohëse bashkëshortit tim të ndjerë, Sandy, që më la këto fonde në kujdesin tim dhe ndihem e bekuar që më jepet privilegji i madh për ta bërë këtë dhuratë për një kauzë kaq të denjë”, shtoi ajo.

Rreth 50% e studentëve të vitit të parë të Ajnshtajnit janë nga Nju Jorku dhe afërsisht 60% janë gra. Statistikat e publikuara nga shkolla tregojnë se rreth 48% e studentëve të saj të mjekësisë janë të bardhë, ndërsa 29% janë aziatikë, 11% janë hispanikë dhe 5% janë me ngjyrë.

Në një intervistë me New York Times, ajo kujtoi se bashkëshorti i saj i ndjerë i kishte lënë asaj një “portofol të tërë të aksioneve të Berkshire Hathaway” kur ai vdiq me udhëzimet që “të bëjë gjithçka që ju mendoni se është e drejtë me të”.

“Doja të financoja studentët në Ajnshtajni në mënyrë që ata të merrnin shkollimin falas,” tha Dr Gottesman ajo e kuptoi menjëherë. “Kishte mjaft para për ta bërë këtë në përjetësi.”

Ajo shtoi se herë pas here pyet veten se çfarë do të kishte menduar bashkëshorti i saj për donacionin.

“Shpresoj që ai të jetë i buzëqeshur dhe të mos rrudh vetullat”, tha ajo. “Ai më dha mundësinë për ta bërë këtë dhe mendoj se do të ishte i lumtur – shpresoj se po”.