Vendosni fjalën kyçe....

Kriza e emigrantëve – Pozicioni i Italisë në Mesdhe dhe të dhënat sa pret çdo vit


Konfliktet e vazhdueshme dhe të reja kanë nxitur zhvendosje të detyruara të njerëzve në të gjithë globin.

Sipas raportit të përvitshëm Global nga UNHCR-së, në fund të vitit 2022, 108.4 milionë njerëz në mbarë botën u zhvendosën me forcë si rezultat i persekutimit, konfliktit, dhunës, shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe ngjarjeve që shqetësonin rëndë rendin publik.

Pushtimi i plotë i Ukrainës nga Federata Ruse në shkurt 2022 krijoi krizën më të shpejtë të zhvendosjes dhe një nga më të mëdhatë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Kështu gjithsej 11.6 milionë ukrainas mbetën të zhvendosur, duke përfshirë 5.9 milionë brenda vendit të tyre dhe 5.7 milionë që u larguan në vendet fqinje dhe më gjerë.

Konflikti dhe pasiguria në pjesë të tjera të botës ose vazhdoi ose u rindez, si në Republikën Demokratike të Kongos, Etiopi dhe Mianmar, ku më shumë se 1 milion njerëz u zhvendosën brenda secilit vend.

Numri i refugjatëve në mbarë botën u rrit nga 27.1 milionë në vitin 2021 në 35.3 milionë në fund të vitit 2022, rritja më e madhe vjetore e regjistruar ndonjëherë, sipas statistikave të UNHCR-së për zhvendosjen e detyruar.

Rritja ishte kryesisht për shkak të refugjatëve nga Ukraina që ikën nga konflikti i armatosur ndërkombëtar në vendin e tyre.

Kjo përfaqëson një rritje prej 19 milionë njerëzve në krahasim me fundin e 2021 – më shumë se popullsia e Ekuadorit, Holandës (Mbretëria e) ose Somalisë. Është gjithashtu rritja më e madhe ndonjëherë midis viteve sipas statistikave të UNHCR-së për zhvendosjen e detyruar.

Në përgjithësi, 52 për qind e të gjithë refugjatëve dhe njerëzve të tjerë që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare vinin nga vetëm tre vende: Republika Arabe Siriane (6.5 milionë), Ukraina (5.7 milionë) dhe Afganistani (5.7 milionë).

Përsa i përket emigrantëve që kalojnë mesdheun për të zbarkuar në europë, ku kryesisht brigjet italiane janë destinacioni parësor i tyre, sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme italiane, nga 1 janari deri më 13 shtator 2023 në Itali janë regjistruar pothuajse 124 mijë zbarkime , afërsisht dyfishi i atyre të regjistruara në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Sipas të dhënave të Eurostat-it të ripunuara nga Raporti Politik , midis janarit dhe korrikut 2023 Gjermania ka marrë mbi 187 mijë kërkesa për azil. Në vend të dytë është Spanja me gati 99 mijë dhe në vendin e tretë Franca me më shumë se 93 mijë. Italia, të dhënat më të përditësuara të së cilës shkojnë deri në qershor, ka marrë rreth 62 mijë. Edhe duke marrë parasysh mbi 23 mijë zbarkimet e regjistruara në korrik në Itali, në vlera absolute janë ende tre shtete që këtë vit po përjetojnë emigracion më të lartë se ai në vendin tonë./ Hashtag.al.

Refugjatët, azilkërkuesit dhe të tjerët që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare të zhvendosur gjatë çdo viti | 1975 – 2022