Vendosni fjalën kyçe....

Shkrirja e ASA-s/ Auron Tare: Gjithë këto vite s’arriti të bëhej institucion i rëndësishëm për shkencën shqiptare


Studiuesi Auron Tare në një lidhje të drejtpërdrejtë në televizionin SYRI TV, ka folur mbi vendimin me VKM, të shkririjes së Akademisë së Shkencave të Albanologjisë.

Tare e ka quajtur  ASA-n, si një institucion i cili tërë këto vite nuk ka arritur të bëhet i rëndësishëm për shkencën shqiptare, qëkurse ka patur një reformim që në kohën e zoiti Berisha si kryeministër, e krijuar si QSA.

Tare thotë se ka një akademi tjetër që e drejton Sazan Guri, e cila ka qënë më e përfshirë në çështjet me interes publik.

Pashë insertin tuaj dhe ka disa pasaktësi. E para shkenca nuk mbyllet. Të mos harrojmë se Akademia e Shkencave dhe ASA, që është krijuar si QSA, ka qënë pjesë e reformës që kur ka qënë zoti Berisha kyeministër, i cili mendoj unë,dhe njerzit përqark tij kanë dashur të hiqnin kornizën sovjetike të akademisë shqiptare dhe porpozuan një formë tjetër, krijuan një qëndër, e cila tërë këto vite nuk arriti të bëhej një institucion i rëndësishëm, mendoj unë,  për shkencën shqiptare. Të mos harrojmë se ka një Akademi tjetër të cilën e drejton Sazan Guri, i cili ka qënë më luajal dhe më i përfshirë në çështjet me interes publik. “ tha Tare.

Tare vijon në fjalën e tij, duke e quajtur edhe instituin e Arkeologjisë, si palë me qeverinë, duke mbyllur gojën edhe sytë në vendimet e saj.

Ai thotë se ka denoncuar vet disa raste si lulishtja 1 Maji në Durrës apo rasti Velierës, ndërsa ky institut ka heshtur.

“Statusi im ka të bëjë më tepër me rolin e studiuesit dhe intelektualit në të mirën e dobisë publike, jo detyrimisht sa ka gërmuar dhe ka gjetur një qyp në Butrin apo Apolloni, por rolin e tyre të trashëgimisë kulturore në interes publik. Dhe mund t’ju them se instituti i Arkeologjisë ka qënë një institut i cili ka mbyllur gojën dhe ka pranuar në heshtje të gjitha vendimet e qeverisë, ka qënë dhe palë. Mos harroni që unë kam qënë zyrtar i këtij shteti, kam qënë dhe në tv tuaj dhe kam denoncuar disa nga problematikat në trashëgiminë kulturore, siç ishte lulishtja 1 Maji në Durrës, e cila është një krim i madh i trashëgimisë kulturore, ku instituti i Arkeologjisë mbylli sytë dhe nuk foli kurrë, “Veliera” ku insitituti i Arkeologjhisë nuk foli, biles e legjitimuan atë që ndodhi në gërmimet arkeologjike të Velierës, ku dihet sa janë dëmtuar ato. Rasti i Teatrit, a foli njeri nga instituti i Arkeologjisë apo ASA? “

Tare thotë se sot askush nuk e mbështet ASA-n, sepse janë bërë palë dhe nuk folën kurrë, kur duhet të dilnin të flisnin publikisht në rastet e mësipërme.

Ai nuk lë pa përmendur edhe amenndimin për ligjin e trashëgimisë kulturore, të cilin e quajti të turpshëm, sepse i ka hapur rrugë dhënies së Butrintit një fondi privat, duke shtuar se e njëjta gjë do ndodhë edhe me Kalanë e Gjirokastrës.

Kur ka folur instituti i Arkeologjisë apo ASA, për amendimin e turpshëm të zonjës Kumbaro, për ligjin e trashëgimisë kulturore, i cila i hapi rrugë sot, dhënies së Butrintit një fondi privat, i ka hapur rrugë edhe gjërave të tjerave, sepse do shikoni që edhe Kalaja e Gjirokastrës do kalojë në menaxhim privat. Futën kokën në rërë dhe nuk u përfshinë fare. Rasti më flagrant Butrinti, ku kam shkuar personalisht dhe kam takuar drejtuesit e arkeologjisë, ku ju kam kërkuar të flasin, por u bënë palë, nuk folën kurrë. E mira publike ishte që këta njerëz të dilnin të flisnin. “ tha Tare.