Vendosni fjalën kyçe....

Asnjë i ri i shëndetshëm nuk vdiq nga koronavirusi në Izrael – Të dhënat


Asnjë person i vetëm i shëndetshëm nën moshën 50 vjeç nuk vdiq nga Covid-19 në Izrael, sipas të dhënave të publikuara nga Ministria e Shëndetësisë e vendit në përgjigje të një kërkese për lirinë e informacionit nga avokatja Ori Xabi.

“Pse ishin të nevojshme të gjitha masate skajshme të mbylljes së shkollave, vaksinimit të fëmijëve dhe bllokimeve?” – tha specialisti i mjekësisë së brendshme Yoav Yehezkelli, një kritik i shquar i politikave të Izraelit për Covid-19.

Krahas kërkesës për numrin e vdekjeve nga Covid-19 që kishin ndodhur te pacientët nën 50 vjeç pa asnjë gjendje shëndetësore, Xabi i kërkoi gjithashtu ministrisë të jepte moshën mesatare të pacientëve që vdiqën nga kjo sëmundje, të segmentuar sipas statusit të vaksinimit, si dhe numri vjetor i rasteve të arrestit kardiak midis 2018 dhe 2022.

Mosha mesatare e vdekjeve në mesin e të vaksinuarve kundër Covid-19 ishte 80.2 vjeç, ndërsa mesatarja për të pavaksinuarit ishte 77.4, sipas ministrisë.

Megjithatë, ministria pretendoi se nuk ishte në gjendje të jepte informacionin e arrestit kardiak për vitet 2021 dhe 2022, duke shpjeguar se informacioni nuk u ishte transferuar ende.

Një studim i publikuar vitin e kaluar duke analizuar të dhënat nga Shërbimet Mjekësore Kombëtare të Urgjencës së Izraelit zbuloi një rritje tronditëse prej 25% në thirrjet e shërbimeve të urgjencës për shkak të arrestimeve kardiake për pacientët e moshës 16 deri në 39 vjeç që ndodhin nga janari deri në maj 2021.

Megjithatë, Sharon Elroy-Pries, kreu i Shërbimeve të Shëndetit Publik për Ministrinë e Shëndetësisë, dënoi përpjekjet për të krijuar një lidhje me fillimin e programit të vaksinimit Covid-19 në dhjetor 2020 dhe mohoi që të kishte pasur një rritje të arresteve kardiake gjatë asaj kohe apo ndonjë rritje të vdekjeve të të rinjve.

Kardiologu Retsef Levi, një nga autorët e studimit, vuri në dukje se ministria kishte pretenduar se nuk kishte informacion për arrestet kardiake për 2021 dhe 2022, që do thotë se njëri nga dy pretendimet duhet të ishte i rremë.

Ndërsa ministria këmbënguli që të dhënat që i dha Xabit në lidhje me pacientët e moshës 18 deri në 49 vjeç ishin të kufizuara në rastet në të cilat ishte përfunduar një hetim epidemiologjik, dihet se ka qasje në një bazë të dhënash që përfshin të dhëna të gjera për të gjithë pacientët, duke përfshirë kushtet themelore, pavarësisht nëse është kryer një hetim epidemiologjik.

Yehezkelli e quajti përgjigjen e Ministrisë së Shëndetësisë ‘pak naïve’, duke pyetur pse i kishte fshehur të dhënat e plota, por vuri në dukje se statistikat justifikonin kritikët e qeverisë.

“Ishte padyshim një sëmundje që në fakt rrezikonte vetëm të moshuarit,” tha ai, duke theksuar se numrat e ministrisë tregonin se mosha mesatare e vdekjes nga Covid-19 ishte 80 vjeç.

Ministria ka premtuar se do ofrojë të dhëna të vdekshmërisë për të gjitha shkaqet, të segmentuara sipas statusit të vaksinimit dhe moshës deri në fund të muajit, pas më shumë se dy vitesh pengesa në përgjigje të kërkesave të Xabit për lirinë e informacionit.