Vendosni fjalën kyçe....

Kanadaja dhe Arabia Saudite normalizojnë marrëdhëniet diplomatike pas çarjes së vitit 2018


Kanadaja dhe Arabia Saudite kanë vendosur të rivendosin lidhjet e tyre diplomatike dhe të caktojnë ambasadorë të rinj, thanë dy vendet të mërkurën, duke i dhënë fund një mosmarrëveshjeje të vitit 2018 që dëmtoi marrëdhëniet dhe tregtinë.

Vendimi vjen pas diskutimeve me kryeministrit kanadez Justin Trudeau dhe princit saudit të kurorës Mohammed bin Salman në margjinat e samitit të Forumit të Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor (APEC) në Bangkok në nëntor të vitit të kaluar, sipas deklaratave nga Kanadaja dhe Arabia Saudite.

“Masat ndëshkuese të tregtisë do hiqen,” tha një burim i qeverisë kanadeze i njohur me marrëveshjen, i cili nuk ishte i autorizuar të fliste.

Arabia Saudite ishte tregu më i madh i eksportit për Kanadanë në rajon në vitin 2021, sipas të dhënave zyrtare, kur ato arritën në 2.2 miliardë dollarë kanadezë (1.65 miliardë dollarë). Importet ishin 2.4 miliardë dollarë. Pothuajse të gjitha importet e Kanadasë ishin naftë dhe petrokimike. Më shumë se 80% e eksporteve në Arabinë Saudite ishin pajisje transporti.

Normalizimi vjen ndërsa princi saudit, i njohur si MbS, kërkon të ripohojë Arabinë Saudite si një fuqi rajonale duke përdorur vendin e tij në krye të një gjiganti energjetik në një botë të varur nga nafta e konsumuar nga lufta në Ukrainë.