Vendosni fjalën kyçe....

Kina akuzohet për vjedhje të teknologjisë perëndimore


Gjykatat kineze po anulojnë patentat e firmave perëndimore në industritë që konsiderohen të rëndësishme për vendin, raportoi WSJ këtë javë. Gazeta citoi zyrtarë në SHBA dhe BE, të cilët kanë akuzuar edhe një herë Kinën për vjedhje të teknologjive perëndimore.

Zyrtarët pretendojnë se Pekini po përdor gjykatat e tij dhe panelet e patentave për të shkelur të drejtat e huaja të pronësisë intelektuale dhe për të ndihmuar bizneset kineze, duke shtuar se përpjekjet janë të përqendruara në industri të rëndësishme për vendin, si teknologjia, farmaceutika dhe mineralet e rralla.

Sipas medias, një prodhues amerikan i pajisjeve me rreze X kishte një patentë dhjetëvjeçare të pavlefshme nga një panel ligjor kinez, ndërsa një projektues spanjoll i paidentifikuar i antenave celulare humbi një betejë ligjore të ngjashme në një gjykatë në Shangai.

Një gjykatë tjetër kineze thuhet se vendosi se një konglomerat japonez ka thyer ligjet antitrust duke refuzuar t’i licencojë teknologjinë e tij një rivali kinez.

Konflikti është përqendruar në rritjen e konkurrencës midis SHBA-së dhe Kinës për epërsi teknologjike dhe ekonomike. SHBA-ja ka vendosur një seri kufizimesh gjithnjë në rritje në industritë teknologjike të Kinës. Në tetor, Uashingtoni ndaloi eksportet e çipave në Kinë.

Pekini, nga ana tjetër, ka akuzuar rivalin e tij për politizimin e shkencës dhe teknologjisë në mënyrë që të mbrojë udhëheqjen e SHBA-së në ato industri. Ndërsa Uashingtoni e ka akuzuar vazhdimisht Kinën për vjedhjen e teknologjive amerikane dhe përvetësimin e tyre për përdorim ushtarak.