Vendosni fjalën kyçe....

Ushtria amerikane heton rastet e kancerit në bazën e raketave bërthamore – Zyrtari


Ushtria amerikane po heton nëntë raste të kancerit të gjakut në mesin e oficerëve që kanë punuar dekada më parë në bazën e Forcave Ajrore Malmstrom, një vend raketash bërthamore në shtetin e Montanës. Hetimi u raportua për herë të parë nga AP të hënën dhe u konfirmua nga zyrtarët e Pentagonit.

Të gjithë oficerët e prekur kishin shërbyer në kapanonet e bazës, ku ndodheshin rreth 150 raketa balistike ndërkontinentale me majë bërthamore Minuteman III, deri në 25 vjet më parë. Diagnoza në secilin rast ishte limfoma jo-Hodgkin, ndërsa një nga oficerët ka ndërruar jetë nga sëmundja më herët.

“Ka të dhëna të një lidhjeje të mundshme midis këtij kanceri dhe ekuipazhit luftarak në bazën Malmstrom AFB,” tha nënKoloneli Daniel Sebeck në deklaratat e paraqitura në një konferencë ushtarake më herët në janar dhe të cituara nga agjencia e lajmeve.

“Punonjësit me raketat kanë qenë gjithmonë të shqetësuar për rreziqet e njohura, si ekspozimi ndaj kimikateve, azbestit, bifenileve të poliklorinuara, plumbit dhe materialeve të tjera të rrezikshme në mjedisin e punës.” – tha ai.

“Numri disproporcional i oficerëve që paraqiteshin me kancer, veçanërisht limfoma ishte veçanërisht shqetësues”, shtoi Sebeck. Çështja është e rëndësishme për Forcën Hapësinore sepse deri në 455 ish-oficerë tani po shërbejnë me Forcën Hapësinore, duke përfshirë katër individë të diagnostikuar me limfomë.

I kontaktuar nga AP për koment, Sebeck nuk pranoi të shtjellonte më tej hetimin, duke vënë në dukje vetëm se shinat ishin ‘të paracaktuara’. Ndërkohë, zëdhënësja e Forcave Ajrore Ann Stefanek konfirmoi se ‘udhëheqësit e lartë janë të vetëdijshëm për shqetësimet e ngritura në lidhje me lidhjen e mundshme të kancerit me anëtarët e ekuipazhit luftarak raketor në Malmstrom AFB’.

“Informacioni në këtë konferencë është ndarë me Departamentin e Mjekut të Përgjithshëm të Forcave Ajrore dhe profesionistët tanë mjekësorë po punojnë për të mbledhur të dhëna dhe për të kuptuar më shumë,” shtoi ajo.

Duke pasur parasysh se vetëm rreth 400 oficerë besohet se punojnë me raketa në bazë në çdo kohë, shkalla e limfomës jo-Hodgkin në to duket të jetë shumë më e lartë se ajo që është regjistruar në popullatën e përgjithshme. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, sëmundja prek vetëm rreth 19 njerëz në çdo 100,000 në SHBA çdo vit.