Vendosni fjalën kyçe....

El Pais: Mashtrimi global me kriptomonedhat, si call center-at në Ballkan grabisin mijëra viktima


Media spanjolle El Pais i ka kushtuar një shkrim një hetimi ndërkombëtar për sa i përket mashtrimit me kriptomonedhat. Bëhet fjakë për më shumë se 470 faqe internet e call centera që dyshohet se janë të përfshira në mashtrimin e qytetarëve spanjollë e atyre evropianë përmes bursave fiktive.

Në shkrim përmendet edhe pjesa e hetimit që ka të bëjë me Shqipërinë ku theksohet se ka një urdhërarresti ndaj Amant J., një person me lidhje të ngushta me qeverinë duke qenë se është këshilltar i Ministrisë së Mbrojtjes. Më poshtë është shkrimi i plotë i El Pais.

Nga Rebeca Carranco

Duke përdorur qendrat e thirrjeve 24-orëshe me bazë në Ballkan, një rrjet ndërkombëtar i kriptomonedhave ka mashtruar më shumë se 200,000 viktima në Evropë, shumica prej tyre në Gjermani, Itali dhe Spanjë.

Mashtrimi  global tani është ekspozuar nga një hetim i bashkërenduar që përfshin policinë nga shtatë vende. Policia spanjolle përgjoi tre milionë email-e që u mundësuan hetuesve të identifikonin dhe lidhnin më shumë se 470 faqe interneti të mbështetura nga qendrat e call centerave, platformat teknologjike dhe bizneset.

Nga analiza e të gjitha email-eve që përfundojnë me domenin e nivelit të lartë për Spanjën (.es), policia vlerëson se mund të ketë të paktën 17,000 viktima të mundshme vetëm në Spanjë.

Ky numër nuk përfshin njerëzit me email që mbarojnë me .com, të cilët mund të jenë mashtruar nga një rrjet global që po ndryshon vazhdimisht formë dhe po rishpik veten. Sipas burimeve policore, kriminelët kanë grumbulluar 2.5 miliardë dollarë (2.4 miliardë euro) nga qindra mijëra viktima në mbarë botën.

Eurojust (Agjencia e Bashkimit Evropian për Bashkëpunim në Drejtësinë Penale) po bashkërendon hetimin e paparë me shtatë vende evropiane që së fundi kryen bastisje të njëkohshme në qendrat e thirrjeve në Shqipëri, Gjeorgji, Maqedoninë e Veriut, Bullgari dhe Ukrainë.

“Këto organizata u krijuan fillimisht në Izrael dhe Evropën Lindore. Pak nga pak, ata filluan të lidhen me njëri-tjetrin dhe u rritën.” – tha Mauro Jordan, një avokat që përfaqëson rreth 20 persona në çështjen ligjore që shkaktoi hetimin në Katalonjë. Klientët e tij përfshijnë një grua 80-vjeçare, e cila humbi më shumë se 800,000 euro duke investuar në kriptovaluta të ruajtura në kuletat dixhitale që ajo kurrë nuk ishte në gjendje t’i merrte.

“Këto organizata shumë të mëdha dhe të lidhura ngushtë po krijojnë dhe fshijnë vazhdimisht faqe interneti, dhe po hapin dhe mbyllin kompani.” – tha Jordan.

EverFX është një nga markat ndërkombëtare nën shqyrtim. Ajo operoi në Spanjë si IÇ Intercertus Capital (e regjistruar në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të Qipros) dhe sponsorizoi ekipin e futbollit të Seviljes (Spanja jugore) për tre sezone.

Kur El pais pyeti IÇ Intercertus (tani e quajtur Harindale Ltd. dhe në pronësi të Oryx Group) për hetimin e EverFX, kompania hodhi poshtë çdo njohuri për hetimin. Autoriteti i Sjelljes Financiare të Mbretërisë së Bashkuar i ndaloi Intercertus IÇ dhe EverFX në vitin 2021 që të ofronin shërbime financiare të rregulluara për banorët e Mbretërisë së Bashkuar.

Për katër vitet e fundit, policia rajonale dhe kombëtare spanjolle ka zbërthyer lëmshin e faqeve të internetit, domeneve, platformave dhe emrave pas mundësive mashtruese të investimit në tregjet e monedhës, kriptovalutat, mallrat dhe produktet e tjera financiare. Autoritetet e zbatimit të ligjit katalanas kanë postuar publikisht një listë të 470 faqeve të internetit të supozuara mashtruese, duke përfshirë disa domene EverFX dhe Intercertus.

Një zëdhënës nga Komisioni Kombëtar i Tregut të Letrave me Vlerë i Spanjës tha se rregullatori do analizojë të gjitha të dhënat e policisë në faqet e internetit të supozuara mashtruese përpara se të ndërmarrë veprime.

Lidhur me kompanitë e licencuara nga vende të tjera të BE-së, Komisioni ka autoritet vetëm të njoftojë vendin licencues. Burimet policore thonë se është për të ardhur keq që Qiproja e ka lejuar veten të përdoret nga grupe që kërkojnë një shtresë legjitimiteti për të kryer mashtrime në të gjithë Evropën.

Autoritetet spanjolle morën pjesë në bastisjen në Shqipëri, burimi kryesor i thirrjeve të marketingut për viktimat në gadishullin Iberik. Një urdhërarresti është lëshuar për Amant J., një pronar call-centeri me lidhje të nivelit të lartë me qeverinë shqiptare, i cili është edhe këshilltar i Ministrisë së saj të Mbrojtjes.

Në Gjeorgji, autoritetet gjermane arrestuan Mikhail B., një kontribues i madh në fushatët politike që zotëronte qendra telefonike dhe faqe interneti që synonin kryesisht qytetarët gjeorgjianë. Pavarësisht se ishte në luftë, policia ukrainase çmontoi qendrat e thirrjeve që punësonin më shumë se 800 njerëz.

Bastisja e bashkërenduar nuk kishte në shënjestër të gjithë shitësit individualë, ndërmjetësit që telefonojnë njerëzit natë e ditë për të nxitur mashtrimet e tyre.

“Legjislacioni i çdo vendi është shumë i ndërlikuar.” – thanë burime policore. Rrjetet kriminale janë të vendosura qëllimisht në vendet e Ballkanit, sepse është më e vështirë për policinë të ndërmarrë veprime atje.

“Nëse ata do të ishin lokalizuar në Spanjë, ne do kishim mundur t’i arrestonim fare lehtë.” – thanë autoritetet spanjolle, të cilët thanë se individët që bëjnë këto telefonata shitjeje janë plotësisht të vetëdijshëm për mashtrimet.

“Disa prej tyre mund të fitojnë 20,000 deri në 30,000 euro në muaj.” – thanë burime në industrinë e qendrave të call centerave. Si shembull, policia spanjolle shfaqi një foto të postuar në një llogari të mediave sociale EverFX të një punonjësi që mbante një certifikatë çmimi ‘Ali Baba dhe 37 hajdutët’.

“Shpesh pyes veten se si mund të më ndodhte kjo.” – tha Carlos (jo emri i tij i vërtetë). Biznesmeni 61-vjeçar me qendër në Madrid mësoi fillimisht për një nga platformat mashtruese të investimeve në Facebook dhe shumë shpejt u fiksua pas tyre. Ashtu si gjithë të tjerët, ai filloi pak dhe investoi vetëm 250 euro, por më pas telefonatat e përditshme nga shitësit bindës e shtynë atë të investonte 60,000 euro. Kur ai u përpoq të nxirrte paratë e tij, ishte e pamundur. Policia thotë se paratë nuk investohen kurrë dhe të dhënat dhe grafikët që klientët shohin në faqet e internetit janë të rreme.

“Është e gjitha e humbur.” – tha Carlosi i dorëzuar, i cili përmend gjithashtu dëmin moral dhe psikologjik të mashtrimit. Katër vjet më vonë, Carlos ende merr telefonata shitjesh nga mashtruesit.

“Të dhënat e mia janë atje.” – tha ai. Sipas burimeve të industrisë, informacionet personale blihen dhe shiten rregullisht nga të gjitha organizatat kriminale.

Josep (jo emri i tij i vërtetë) gjithashtu vazhdon të marrë telefonata për shitje.

“Sot mora një mesazh ËhatsApp nga dikush që thotë se po i ndihmojnë njerëzit të rikuperojnë paratë që kanë humbur.” – tha ai. Ky është një tjetër mashtrim, i krijuar shpesh nga të njëjtët kriminelë që përfaqësojnë veten si avokatë dhe paguajnë një tarifë për rikuperimin e investimeve të ‘bllokuara’.

“Unë i besova vetë dhe shkoi keq.” – tha një nëpunës civil nga Tarragona (Spanja verilindore) me një përvojë në tregtimin e aksioneve. Në vitin 2018, ai u regjistrua në një nga faqet e internetit, i joshur nga kthimi tërheqës i investimit që iu premtua. Një ndërmjetës shpejt u bë miku i përditshëm i telefonit të Josepit dhe e bindi atë të investonte gjithnjë e më shumë para.

Ndërsa investimi i tij rritej, Josep kërkoi një takim ballë për ballë me ndërmjetësit në zyrat e tyre.

“Ata më thanë se e bënë këtë vetëm me klientë të nivelit të lartë që investojnë më shumë se një million euro.”

Ai hoqi dorë nga kthimi i 100,000 eurove pasi dërgoi një të afërm për të kontrolluar adresën në Londër të kompanisë me të cilën kishte të bënte.

“Ishte një dyqan rrobash.”

“Ndihesh keq që ke kaq besim.” – tha Josep, i cili gjithashtu fajëson Komisionin Kombëtar të Tregut të Letrave me Vlerë se nuk e ndihmoi kur telefonoi për të pyetur për viktima të tjera të të njëjtit mashtrim. “Ata nuk më thanë asgjë sepse nuk mund të zbulonin informacionin e njerëzve të tjerë.” – tha ai. Mungon ndërgjegjësimi i publikut për këto mashtrime, thotë avokati Mauro Jordan, edhe pse ato janë të përhapura dhe kanë lënduar rëndë mijëra njerëz, shumë prej tyre pensionistë.

“Vuajtjet që ata kanë shkaktuar nuk janë të njohura. Disa rrethana individuale janë mjaft dramatike.” -tha Jordan, i cili dëshiron të shohë më shumë përfshirje nga rregullatorët spanjollë. Ndërkohë, hetimi ndërkombëtar mbetet aktiv.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e El Pais