Vendosni fjalën kyçe....

Ushtria amerikane përdor mjetin që kap ‘93% të internetit’ – Senatori


Degë të shumta të ushtrisë amerikane kanë blerë qasje në ‘petabytes’ të të dhënave private online të qytetarëve amerikanë nëpërmjet një mjeti të quajtur Augury, duke u dhënë atyre qasje në një grup pothuajse të gjithëdijshëm pikash të dhënash, pretendoi senatori Ron Wyden (D-Oregon) në një letër drejtuar Zyrës së Inspektorit të Përgjithshëm (OIG) të mërkurën.

Skema e të dhënave të supozuara përfshin komunikimet me email të një individi, historinë e shfletimit në internet dhe informacione të tjera të sjelljes, pa një urdhër gjykate.

Senatori i kërkoi OIG-së të hetonte blerjen dhe përdorimin e të dhënave të tilla nga Departamenti i Sigurisë Kombëtare dhe Departamenti i Drejtësisë. Ai citoi një raport që zyra e tij mori nga një sinjalizues ushtarak në lidhje me blerjen dhe përdorimin e të dhënave të rrjetit nga ndërmjetësi i të dhënave Team Cymru nga Shërbimi i Hetimit Kriminal Detar (NCIS).

Të dhënat e Netfloë përfshijnë informacione pronësore që zakonisht disponohen vetëm për ofruesit e shërbimeve të internetit dhe ka të ngjarë të ofrohen pa pëlqimin e informuar të atyre ofruesve.

Hetimi i vetë Wyden për pretendimin e sinjalizuesit dukej se zbuloi se Komanda Kibernetike e SHBA, Ushtria, FBI dhe Shërbimi Sekret kishin blerë gjithashtu grupet e të dhënave të kompanisë.

Një hetim nga Motherboard zbuloi se ata paguan një total prej 3.5 milionë dollarë për të përdorur mjetin Augury të Team Cymru, i cili supozohet se mund të ketë qasje në 93% të trafikut të internetit.

Ai përdor një teknologji të quajtur të dhënat e kapjes së paketave (PCAP), të cilën një profesionist i teknologjisë së sigurisë kibernetike e quajti ‘se mund të kapë gjithçka përveç erës së energjisë elektrike’.

Një zëdhënës nga Zyra e Informacionit të Marinës i tha Motherboard se ‘Përdorimi i të dhënave nga NCIS nuk kërkon një urdhër gjykate’, duke pretenduar se agjencia nuk kishte përdorur ‘netflow’ për qëllime hetimi kriminal po vetëm për ‘qëllime të ndryshme kundërzbulimi’. Agjencitë e tjera që thuhet se blenë Augury nuk iu përgjigjën kërkesës së medias për koment.

Nga ana e tyre, ekipi Cymru ka këmbëngulur se mjeti i tij ‘nuk është krijuar për të synuar përdorues të veçantë ose aktivitet të përdoruesve. Platforma në mënyrë specifike nuk zotëron informacionin e abonentëve të nevojshëm për të lidhur të dhënat me çdo përdorues’.